"Vânătoarea de F-16 pe frontul din Ucraina": Un grup ucrainean de partizani descoperă un sistem rusesc de rachete Buk în regiunea Donețk (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Forţele ruse de ocupaţie au desfășurat un sistem de rachete Buk-M2 în regiunea Donețk, cel mai probabil pentru intercepta avioanele F-16 recent ajunse în Ucraina/ Colaj: Glavred/ flickr.
Forţele ruse de ocupaţie au desfășurat un sistem de rachete Buk-M2 în regiunea Donețk, cel mai probabil pentru intercepta avioanele F-16 recent ajunse în Ucraina/ Colaj: Glavred/ flickr.

Mișcarea de gherilă Atesh a raportat descoperirea unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Buk-M2 în apropiere de oraşul Volnovakha din regiunea Donețk, descriindu-l ca fiind dislocat aici "pentru vânarea F-16". Mișcarea de gherilă a publicat o fotografie a sistemului de rachete, dar și coordonatele locului în care acesta era desfăşurat - 47.5337226, 37.2052414 -  într-un raport publicat pe Telegram.

,,Se pare că, în urma sosirii noilor avioane de luptă F-16, ocupanții sunt obligați să transfere sisteme suplimentare de apărare aeriană mai aproape de linia frontului", se arată în raport.

Sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune Buk este conceput pentru apărarea punctuală împotriva diferitelor amenințări aeriene, inclusiv avioane, rachete de croazieră și elicoptere. Cea mai recentă versiune, Buk-M1-2, costă aproximativ 100 de milioane de dolari.

Anterior, un ofițer militar ucrainean care a vorbit sub anonimat pentru Kyiv Post a remarcat o tendință recentă a forțelor ucrainene de a distruge sistemele rusești de rachete Buk folosind diverse metode de atac, inclusiv UAV-uri.

Bloomberg a relatat că un număr nespecificat de avioane de luptă multirol occidentale F-16 au ajuns recent în Ucraina. Potrivit unor surse anonime citate de ziarul american, livrarea a fost finalizată chiar înainte de termenul limită de la sfârșitul lunii iulie. Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a refuzat să comenteze raportul.

Avioanele F-16 trimise Ucrainei sunt probabil echipate cu arme aer-sol americane avansate, cum ar fi rachete antiradar aer-sol AGM-88 HARM, bombe ghidate cu rază extinsă de acțiune JDAM și muniții de precizie SDB (small-diameter bomb), după cum a precizat recent Wall Street Journal (WSJ).

Racheta antiradar AGM-88 (HARM) este special concepută pentru a viza orice tip de sistem radar terestru, inclusiv cele utilizate de sistemele de rachete Buk și alte radare de apărare aeriană. 

SUA vor furniza, de asemenea, rachete AIM-120 AMRAAM și rachete AIM-9X ca muniție aer-aer standard.

Avionica occidentală avansată a avioanelor F-16 este de așteptat să sporească capacitățile Ucrainei împotriva flotei aeriene mai avansate a Rusiei. Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de cel puțin 128 de F-16 pentru a-și asigura efectiv superioritatea aeriană.

Ucraina se confruntă, de asemenea, cu provocări în ceea ce privește numărul de piloți instruiți și protecția aerodromurilor unde vor fi staționate noile aeronave. Aceste aerodromuri sunt vulnerabile la atacurile cu rachete rusești cu rază lungă de acțiune, ceea ce face ca Ucraina să fie nevoită să rezolve aceste probleme pentru a utiliza pe deplin noile capacități oferite de F-16.

Ca răspuns la sosirea avioanelor F-16, Kremlinul a anunțat că orice F-16 livrat Ucrainei va fi doborât și va avea un impact minim pe câmpul de luptă. "Numărul lor va scădea treptat; ele vor fi doborâte... Dar, desigur, aceste livrări nu vor avea niciun impact semnificativ asupra evoluției evenimentelor de pe front", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Timp de peste doi ani, Ucraina a pledat pentru F-16 de producție americană, considerate ''bijuteria coroanei'' în materie de echipamente militare solicitate aliaților occidentali. F-16 este renumit pentru precizia, viteza și raza sa de acțiune, iar Kievul speră că sosirea sa va îmbunătăți nivelul de apărăre împotriva bombardamentelor rusești.

Mai multe țări NATO s-au angajat să furnizeze un număr variabil de F-16 și antrenează piloții și echipajele ucrainene de luni de zile. În contextul unei campanii aeriene agresive a Rusiei, președintele Zelenski a subliniat necesitatea îmbunătățirii apărării aeriene în cadrul întâlnirilor cu aliații.

Într-un interviu acordat AFP în luna mai, Zelenski a dezvăluit că Ucraina are nevoie de aproximativ 130 de avioane F-16 pentru a atinge paritatea cu aviația rusă. Cu toate acestea, partenerii Ucrainei au promis mai puțin de 100 de F-16 până în prezent, majoritatea avioanelor urmând să sosească în anii următori din cauza pregătirii intensive necesare piloților.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel