Valuri de atacuri sângeroase asupra Ucrainei. Rușii folosesc aproape toate tipurile de rachete balistice și de croazieră din dotare

Ionel Copcea |
Data publicării:
MiG-31 lansând în timpul unor teste o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
MiG-31 lansând în timpul unor teste o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Începând din cursul nopții de 08.07.2024, trupele ruse atacă în valuri obiective de pe teritoriul Ucrainei. Loviturile, care au continuat dimineața și în jurul prânzului, au presupus lansări de rachete hipersonice Kinjal, rachete de croazieră Kh-101, Kalibr și Kh-22, precum și drone kamikaze Geran-2 (Shahed).

Deși atacurile rusești au vizat mai multe regiuni ale Ucrainei, acestea au fost îndreptate preponderent împotriva Kievului. În capitala țării au avut loc mai multe explozii, provocate de loviturile în trei valuri cu rachete hipersonice și de croazieră. Surse ucrainene au confirmat că în zonă au existat mai multe sosiri de rachete Kinjal și Kh-101.

Se știe deja că una dintre țintele vizate la Kiev a fost aerodromul Zhulianîi. Cel puțin trei rachete hipersonice Kinjal, lansate de avioane de vânătoare MiG-31K, au lovit aeroportul. În plus, rachetele rusești au atacat ținte din regiunile Jîtomir și Kirovograd. Între altele, aici se află aerodromul Kanatovo, care, împreună cu cel din Mirhorod, este folosit de piloții ucraineni în calitate de aerodrom de salt.

Potrivit canalelor de monitorizare ucrainene, un alt grup de rachete s-a îndreptat către Mîkolaiv și Odesa. Cele două orașe găzduiesc un număr mare de instalații militare, inclusiv depozite pentru rachete și echipamente occidentale, spun rușii.

Ce nu spun rușii este că bilanțul preliminar al atacurilor aeriene este, doar în Kiev, de 15 morți și cel puțin 37 de răniți, inclusiv un copil; în atacul de la Kiev, Rusia a lovit și spitalul „Ohmatdyt”, cel mai mare spital de copii din țară.

În Krivoi Rog, la ora 14.30, erau deja 47 de victime, la Dnipro, 12.

În același timp, complexele de rachete operativ-tactice de tip Iskander-M au fost întrebuințate în mod activ pentru distrugerea unor ținte inamice. Există, de asemenea, informații privind lansările de rachete de croazieră Kalibr, cu bazare navală. În special, se știe despre despre trei lovituri cu rachete Iskander asupra unor ținte din zona Pavlograd din regiunea Dnipropetrovsk. Aici, potrivit surselor ucrainene, au fost afectate zona industrială a unei uzine chimice, depozite și un teren de antrenament, unde se intruiește personalul Gărzii naționale a Ucrainei.

Între altele, a fost lovit aeroportul local din Dnepropetrovsk, care este unul dintre cele mai mari din Ucraina. Locuitorii din zonă au semnalat existența unui fum puternic în zona aeroportului. De asemenea, o altă explozie a fost înregistrată la uzina Yuzhmash.

Trebuie remarcat faptul că, în timpul atacului de dimineață, au fost lovite nu numai ținte din adâncimea teritoriului ucrainean, ci și din imediata apropiere a liniei de contact. În special, au fost raportate explozii puternice la întreprinderea de mașini din Novokramatorsk. Conform informațiilor disponibile, întreprinderea a fost lovită cu rachete de croazieră Kh-22, lansate de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Surse rusești au vorbit și ele, în special, despre atacurile nocturne cu rachete rusești asupra unor ținte din Ucraina. Potrivit acestora, în jurul miezului nopții, bombardiere strategice de tip Tu-95MS au fost ridicate în aer de pe aerodromul Olenya din nordul țării. Aproape simultan, nave ale Flotei ruse din Marea Neagră au ieșit în raioanele de lansare a rachetelor de croazieră Kalibr. În spațiul aerian al Ucrainei se aflau deja drone de atac de tip Shahed (Geran-2), care, pe lângă lovirea unor ținte, au avut ca misiune și identificarea pozițiilor inamice de apărare antiaeriană.

Ulterior, s-a aflat că au fost lovite ținte din regiunile Kiev, Jîtomir, Cerkasî, Poltava și Harkiv. De asemenea, au fost raportate explozii în zonele din regiunile Herson și Zaporojie.

Imediat după ce a primit informații despre decolarea bombardierelor rusești, Polonia a ridicat în aer avioane de vânătoare. Departamentul militar polonez a anunțat că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea spațiului aerian.

“În această noapte, a avut loc o activitate intensă a Aviației cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse, asociată cu lovituri asupra unor ținte situate în vestul teritoriului ucrainean. Toate procedurile necesare pentru asigurarea securității spațiului aerian polonez au fost activate, iar Comandamentul operațional al Forțelor Armate monitorizează constant situația”, au precizat reprezentanții Ministerului polonez al Apărării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel