Validarea referendumului din Macedonia, aduce ţara mai aproape de Uniunea Europeana

S.I. Catalin |
Data publicării:
Macedonia
Macedonia

Cu puţin timp înainte de a merge în vizită la Skopje, cancelarul austriac Sebastian Kurz le-a cerut vineri alegătorilor macedoneni să valideze la referendumul din 30 septembrie acordul cu Grecia conform căruia ţara lor se va numi ''Republica Macedonia de Nord'', apreciind că acest lucru ''va deschide calea ţării către Uniunea Europeană''.

Publicitate

"Un rezultat pozitiv (la referendum) ar fi un pas bun pentru ţară şi regiune şi ar deschide calea către UE", a spus Kurz într-un videoclip postat pe profilul său de Facebook înainte de călătorie. Este important ca votul să decurgă bine, pentru că este "bine pentru regiune, pentru Austria şi pentru Europa", a adăugat el, potrivit dpa.

Kurz urma să ajungă la Skopje în cursul dimineţii de vineri pentru a-şi exprima sprijinul faţă de demersurile premierului macedonean Zoran Zaev de a valida acordul cu Grecia privind denumirea ţării sale. Din cauza disputei, Atena a blocat aderarea Macedoniei la NATO şi o apropiere de statutul de membru al UE.

În timpul crizei migraţiei din 2015-2016, pe atunci încă ministru de externe al Austriei, Kurz a felicitat eforturile Macedoniei de a reduce fluxul de refugiaţi şi de migranţi şi a îndemnat UE să sprijine ţara în demersurile sale. În luna octombrie anul trecut, el a devenit cancelar militând asupra unei politici anti-migraţie.

Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a aflat în vizită la Skopje pentru a le cere alegătorilor macedoneni să se prezinte în număr mare la referendum.

Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel urmează să efectueze o vizită în Macedonia unde este aşteptată să transmită un mesaj asemănător.

În luna iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind ''Republica Macedonia de Nord''. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.

Pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va putea ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel