Valeri Zalujnîi: Forțele Armate Ruse au lansat 158 de rachete și drone asupra Ucrainei, inclusiv cinci rachete hipersonice Kinjal

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a făcut o declarație oficială privind atacul masiv executat în cursul nopții și al dimineții de către armata rusă asupra facilităților ucrainene. După cum rezultă din precizările acestuia, Forțele Armate ale Federației Ruse au atacat un număr mare de ținte, fiind anunțate alerte de raid aerian în 16 regiuni ale Ucrainei.

Zalujnîi a menționat că atacul a fost lansat, în primul rând, cu drone kamikaze Shahed (Geran), care au evoluat din direcțiile nord și sud-est. În total, au fost înregistrate 36 de drone de acest tip. De asemenea, 18 bombardiere strategice Tu-95MS au lansat aproximativ 90 de rachete de tip Kh-101, Kh-555 și Kh-55. Bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au participat și ele la atac, întrebuințând opt rachete Kh-22/32 împotriva țintelor din nordul și centrul țării.

Odată cu acestea, Forțele Armate ale Federației Ruse au lovit cu rachete ale sistemelor S-300, S-400 și Iskander-M, care au fost lansate din Peninsula Crimeea și Regiunile Kursk și Belgorod. Pe de altă parte, cinci avioane de vânătoare MiG-31I au decolat din Regiunea Astakhan, lansând cinci rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal.

În plus, avioanele de vânătoare rusești Su-35S au lovit cu patru rachete antiradar Kh-31P și o rachetă tactică Kh-59.

,,Potrivit rezultatelor preliminare, inamicul a folosit 158 de mijloace de lovire în această noapte, respectiv rachete de diferite tipuri și UAV-uri de atac”, a spus Zalujnîi.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a anunțat că apărarea antiaeriană a reușit să intercepteze mai multe rachete de croazieră și drone aeriene, astfel:

- 87 din peste 90 de rachete de croazieră Kh-101;

- 27 din 36 de drone Shahed-136/131;

- 0 din 8 rachete de croazieră Kh-22/32;

- 0 din 5 rachete Kh-59/31P;

- 0 din 14 rachete balistice (S-300, S-400, Iskander-M);

- 0 din 5 rachete hipersonice Kh-47M2 Kinjal.

Între altele, Ignat a recunoscut faptul că armata ucraineană nu a reușit să doboare niciuna din cele aproximativ 300 de rachete rusești de tip Kh-22 întrebuințate de către ruși de la începutul operației militare speciale.

,,Racheta Kh-32 zboară cu o viteză de 4.000 de kilometri pe oră, apropiindu-se de țintă pe o traiectorie balistică, și astfel sunt necesare mijloace speciale pentru interceptarea ei. De exemplu, ar fi nevoie de sisteme de apărare antiaeriană precum Patriot, iar acest lucru nu este așa de ușor. Inamicul a folosit până acum peste 300 de rachete de acest tip. În plus, pe lângă racheta Kh-22, rușii dispun și de o versiune modernizată a acesteia, respectiv Kh-32”, a precizat Ignat.

Potrivit declarațiilor sale, sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei este capabil să contracareze doar acele rachete care, după caracteristicile lor, pot fi doborâte de complexele aflate în serviciul de luptă. Acesta a menționat că principalele sisteme de apărare antiaeriană de care dispun forțele de apărare antiaeriană sunt cele de producție sovietică de tip Buk-M1 și S-300. El a subliniat în acest fel nevoia critică de sisteme moderne de apărare antiaeriană.

Comentariul autorului: Probabil că, atacul executat de forțele ruse pe 29 decembrie reprezintă una dintre cele mai masive lovituri lansate de la începutul invaziei militare în Ucraina.

Amploarea acestuia vorbește depre “furia” conducerii politico-militare a statului rus, motivată de succesele recente obținute de armata ucraineană, care a reușit să distrugă mai multe avioane moderne de bombardament de tip Su-34 și să lovească portul Feodosia cu rachete de croazieră Storm Shadow, distrugând nava mare de desant Novocherkassk a Flotei ruse din Marea Neagră.

Este de așteptat ca forțele ruse să continue atacurile de această anvergură, ținând cont de faptul că în ultimele luni au acumulat rezerve mari de rachete de croazieră. Potrivit serviciilor de informații ucrainene și occidentale, partea rusă deține peste 1.000 de rachete de croazieră pentru atacurile planificate în timpul iernii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel