Zalujnîi dezvăluie că România a cerut tăcere privind dronele căzute lângă Dunăre. ”Rusia lansează lunar 3 mii de rachete și drone”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Valeri Zalujnîi / captură youtube
Valeri Zalujnîi / captură youtube

Fostul șef al Armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, actualmente ambasador la Londra, a declarat că România i-a cerut să nu dezvăluie că drone rusești au căzut pe teritoriul țării noastre.

Fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și actualul ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, Valeri Zalujni, a spus că România i-a cerut să nu vorbească despre doborârea dronelor rusești pe teritoriul său.

Potrivit fostului comnadant al Armatei Ucrainei, țările baltice, Polonia și România sunt îngrijorate cu privire la eficacitatea Articolului 5 al NATO, care prevede că un atac asupra uneia dintre țările Alianței înseamnă un atac asupra întregii Alianțe.

Declarațiile au avut loc la începutul lunii martie, în timpul unei conversații cu studenții din Lviv.

La acel moment, publicația ucraineană TSN publica un material pe acest subiect, însă presa ucraineană a reluat acum pasajele din conferința lui Zalujnîi, referitoare la presiunea la care sunt supuse statele din Flancul Estic și la momentul în care România a cerut în repetate rânduri să nu dezvăluie informații despre doborârea dronelor pe teritoriul lor.

"Ei înțeleg că nu există articolul cinci nu a existat niciodată. Polonia înțelege asta, unde cad periodic rachetele noastre, apoi cele rusești. România în general înțelege totul, dar tace. Și uneori mă sună și îmi spune să nu menționez că două drone kamikaze Shaheed au căzut (în România)”.

Zalujnîi a adăugat că România s-a plâns chiar de funcționarea sistemelor ucrainene de război electronic, care au schimbat traiectoria dronelor și le-au făcut să cadă pe teritoriul lor.

„Sună și spun: „De ce ați pornit acele dispozitive ale tale de război electronic?” „(dronele )au zburat la noi”.

„Așa că da-ți-le jos”, le-am răspuns. „Aveți 40 de F-16”, a mai spus fostul comandant șef.

 

Încă un argument pentru care să susținem Ucraina

 

Fostul Comandant al Armatei ucrainene a mai avertizat că acțiunile Rusiei au devenit tot mai eficiente.

Odată Ucraina căzută, statele din Flancul Estic al NATO ar trebui să se descurce cu o Armată Rusă care și-a rafinat acțiunile de luptă, a crescut producția complexului militaro-industrial, iar după război va acumula cantități importante de armament.

Spre exemplu, Zalujnîi arată că Rusia lansează lunar asupra Ucrainei aproximativ 3 mii de rachete și drone. Rachetele interceptoare sunt imposibil de produs rapid, iar orice țară își va epuiza stocul și într-o lună.

Dronele rusești zboară sistematic pe teritoriul României, care este vecină cu Ucraina. MApN a raportat ultima dată o încălcare a spațiului aerian al României, pe 17 ianuarie . Apoi, după inspectarea zonei de frontieră din România, au fost identificate resturi de drone rusești în două locații.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel