Dintre statele UE, Grecia se confruntă cu o criză uriașă după ce Turcia a împins practic, cu Armata, refugiații spre granițele ei. Într-o intervenție la postul de televiziune Digi 24, Valentin Naumescu a vorbit despre noua criză a refugiaților și situația Greciei care este se află sub asalt de câteva zile. Există două soluții în acest moment, în viziunea expertului.
Două soluții pentru a evita episodul 2015
„Orice discuție pe această temă trebuie să pornească de la un principiu simplu și clar: nimănui nu îi este îngăduit să treacă o frontieră cu forța. Din această perspectivă Uniunea Europeană are dreptul și obligația de a-și apăra frontierele externe. Sigur, considerentele umanitare, nu mă îndoiesc că ele există, trebuie tratate caz cu caz și nu sub presiunea faptului împlinit. Nu e aboslut nimic iliberal ca UE sau Grecia în cazul particular de față să își apere frontierele și să protejeze interesele cetățenilor lor.
Refugiații care suferă din cauza războiului și cei aflați în pericol trebuie ajutați. Iar în baza valorilor europene, UE are această datorie de a ajuta refugiații aflați în situație dificilă. O poate face prin două moduri în acest moment: printr-un ajutor financiar substanțial acordat Greciei, stat luat cu asalt în aceste zile, dar și prin asigurarea condițiilor decente în taberele de refugiați existente. Într-un al doilea mod, poate nu e foarte plăcut ceea ce spus, dar UE trebuie să intre în negocieri urgente cu Turcia. Interesul UE e să evite o nouă criză a migranților care ar putea fi extrem de dăunătoare”, a transmis Valentin Naumescu care a subliniat că reacția UE pare o atitudine mai bună decât în criza preceentă.
Erdogan a lansat, în premieră, o 'bombă cu oameni către Europa'
Naumescu s-a referit și la acțiunea președintelui Erdogan, un „atac asupra Uniunii Europene”, precizând că asistăm la o premieră: Turcia a lansat o bombă cu omameni către Europa.
„Ceea ce face Turcia e absolut inacceptabil, atât din perspectiva unui stat aliat al Occidentului în cadrul NATO, cât și din perspectiva unui stat care cel puțin teoretic, e un stat candidat la aderarea la UE.
Este clar că în acest moment Turcia a lansat un atac asupra Uniunii Europene. E un atac desfășurat de Turcia care a lansat o bombă cu oameni. Este o premieră într-un lung șir de metode folosite în ceea ce se numește războiul hibrid. Experimentăm și un asemenea atac absolut mârșav al președintelui Erdogan și al autorităților de la Ankara care au împins practic acești refugiați, oameni nevinovați, spre Grecia, vânzându-le iluzia că granițele sunt deschise așa cum erau în 2015. Ei nu au venit singuri și deliberat spre Grecia. Sunt mărturii de la fața locului, ei au fost practic împinși din spate de Armata turcă care le-a spus să meargă spre Grecia. Într-o asemenea situație e normal ca oamenii să fie frustrați și supărați. Există o presiune teribilă și trebuie apelat la cele două soluții pe care le-am menționat”, a conchis Valentin Naumescu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News