Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul consiliului JAI. Potrivit unor surse concordante de la Bruxelles, respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Olandei. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.
"Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat", a adăugat Roberta Metsola.
Miniştrii bulgari de interne şi de externe consideră posibilă o înţelegere cu Austria, dar sunt pesimişti în privinţa Olandei.
''Vom continua. S-ar putea să aducem din nou chestiunea în discuţie la summitul UE'' care va avea loc săptămâna viitoare, a declarat presei ministrul bulgar de externe Nikolai Milkov.
''Mi s-a spus în cele din urmă că Austria este favorabilă stabilirii datelor în martie atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Olanda a fost singura care s-a opus fixării unei date'', a susţinut ministrul bulgar de externe.
Iohannis: Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene.
Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.
"România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene”, arată președintele României.
Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat 'profunda dezamăgire' faţă de 'lipsa consensului' la nivelul Consiliului JAI de joi cu privire la aderarea României la Schengen şi a subliniat că votul Austriei este unul 'nejustificat'.
El le-a mulţumit partenerilor din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi agenţiilor europene care au susţinut România "vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte şi cifre solide şi care au insistat să găsim împreună soluţii".
Spătaru: Economia României pierde prin neintrarea în Schengen circa 10 miliarde de euro anual
Decizia privind neintrarea în Zona Schengen înseamnă pentru economia României pierderi de 10 miliarde euro anual, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, adăugând că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că tehnic vorbind noi am îndeplinit aceste condiţii de mult timp.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News