”Astăzi, 29 mai, în jurul orei 11:20, Federația Rusă a atacat Kievul cu rachete care aveau o traiectorie balistică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuri Ignat, în timpul unui teleton, citat de publicația ucraineană Defense Express.
Informații despre utilizarea rachetelor balistice de către forțele ruse au fost raportate și de către Administrația Militară a orașului Kiev, care a menționat că „potrivit informațiilor disponibile, nu au fost desfășurate lovituri asupra obiectivelor din Kiev”, adică toate rachetele balistice au fost distruse în aer.
De ce sunt mai periculoase atacurile cu rachete balistice
Iskander rusesc, foto: Missile Threat, Center for Strategic and International Studies
Un atac cu rachete balistice este de câteva ori mai periculos decât unul cu rachete de croazieră, timpul scurt și mijloacele puține de interceptare fiind factori deosebit de critici. În acest caz, alerta aeriană a fost anunțată la Kiev la ora 11:09, iar primele rachete au fost deasupra orașului 10 minute mai târziu.
La un atac cu rachete de croazieră, decolarea bombardierelor strategice, zborul acestora către zona de lansare sau plecarea navelor rusești în Marea Neagră sunt înregistrate în mod constant. Rachetele Kh-101, Kh-555 sau „Kalibr” zboară cu o viteză de 800-900 km/h, iar timpul de la anunțarea alarmei în sine până la o posibilă lovitură poate fi măsurat în ore.
Dar în cazul unui atac cu rachete balistice, totul este mult mai complicat. În plus, interceptarea rachetelor balistice poate fi făcută doar de puține sisteme antirachetă și acestea foarte sofisticate, printre acestea fiind Patriot și SAMP/T, ambele tipuri prezente în Ucraina.
Iskander nu se încadrează. Datele ar ptutea indica Kh-47 Kinzhal
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării
Deocamdată, reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene nu au precizat tipul/tipurile de rachete balistice care au fost lansate asupra Kievului.
Însă, jurnaliștii de la Defense Express au prezentat au prezentat posibilitățile Rusiei în materie de rachete balistice operativ-tactice. Printre cei mai probabili candidați se numără racheta balistică 9M723 (raza de acțiune 400-500 km, viteza 6–7 Mach, masă focos 710-800 kg) a sistemului Iskander-M. De asemenea, rachetele complexelor S-300 și S-400 zboară și pe o traiectorie balistică, rușii folosind deja rachete 48N6DM (masă focos 180 kg, rază de acțiune de aproximativ 230 km, viteza 5,9 Mach).
Comentariul autorului: La o viteză a rachetei balistice de 6 mach (7350 km/h), rezultă că în cele 10 -11minute de zbor, de la declanșarea alarmei și până la ajungerea deasupra Kievului, racheta a parcurs aproximativ 1.200 de km, ceea ce indică totuși alt tip de rachetă decât cele două menționate de Defense Express, posibil chiar rachete Kh-47 Khinzhal sau de proveniență iraniană
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News