Vaccinul AstraZeneca, autorizat de UE. Experţi germani: Să nu fie administrat persoanelor peste 64 de ani

UE a autorizat vineri comercializarea vaccinului AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19, al treilea care va fi aprobat în blocul comunitar după cel al Pfizer/BioNTech şi cel al grupului Moderna, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

,,Aştept să fie livrate cele 400 de milioane de doze conform acordului'', a insistat şefa executivului european pe Twitter, în timp ce AstraZeneca este criticată de mai multe zile de lideri europeni din cauza întârzierilor semnificative ale producţiei de vaccinuri, potrivit Agerpres.

UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este aşteptat cu interes de statele membre UE - el dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.

AstraZeneca a solicitat oficial la 12 ianuarie o autorizare de comercializare condiţionată pentru vaccinul său în cele 27 de ţări membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

 

Experţii germani insistă ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor peste 64 de ani

 

Comisia germană de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor cu vârste de peste 64 de ani, contrar recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a autorizat acest vaccin împotriva COVID-19 pentru toate vârstele începând cu cea de 18 ani, relatează AFP, citat de Agerpres.

''Ţinând cont de datele disponibile, vaccinul (AstraZeneca) nu este recomandat la ora actuală decât persoanelor cu vârste între 18 şi 64 de ani (...) Nu există suficiente date pentru a se pronunţa asupra eficacităţii vaccinului la persoanele cu vârste de la 65 de ani în sus'', explică această comisie ce reuneşte experţi germani.

Ministerul german al Sănătăţii va ţine cont, probabil, de această recomandare în decizia sa privind autorizarea vaccinului AstraZeneca în Germania, aşteptată la începutul săptămânii viitoare, notează AFP.

Conform unei evaluări provizorii publicate în decembrie în revista The Lancet după un studiu clinic la care au participat 11.636 de persoane, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost cuprinsă între 60% şi 90%, în timp ce compania producătoare indică o eficacitate de circa 70%. Însă majoritatea persoanelor care au participat la testul clinic aveau vârste de până în 55 de ani, numai 8% aparţinând categoriei de vârstă 56-69 de ani.

Potrivit evaluării autorităţii sanitare din Marea Britanie, ţară unde vaccinul AstraZeneca este deja administrat populaţiei, acesta oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei.

La rândul ei, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care vineri a autorizat folosirea acestui vaccin contra COVID-19 pentru toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani, a menţionat că, deşi nu există suficiente date pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul în cazul acestor persoane, ''totuşi, o protecţie este aşteptată'' întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel