Campania de vaccinare din municipalitățile cu majoritate sârbă din Kosovo se derulează în baza faptului că aceste regiuni funcționează în cadrul sistemului de sănătate sârb. Pe 25 decembrie, A. Vucic a declarat că vaccinarea a început în Leposavic și continuă în Mitrovica.
Serbia a început vaccinarea pe teritoriul său cu o zi înainte, iar premierul sârb, Ana Bernabic, s-a vaccinat printre primii pe 24 decembrie, pentru a spori încrederea publicului în siguranța și eficacitatea vaccinului.
Ministrul sănătății din guvernul Serbiei, Zlatibor Loncar, a declarat că în perioada următoare vor fi primite mai mult de 60.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech. Primul lot va sosi pe 4 ianuarie, iar dinamica de livrare va fi una săptămânală.
Se așteaptă ca Belgradul să utilizeze inclusiv vaccinurile fabricate în Rusia și China, Sputnik V respectiv Sinopharm, pentru a oferi mai multe doze pentru o populație de 7 milioane de locuitori, deși Serbia nu a aprobat încă utilizarea acestora.
De cealaltă parte, spre deosebire de Serbia, autoritățile din Kosovo nu știu deocamdată când vor începe acest proces. Kosovo așteaptă să primească vaccinuri împotriva coronavirusului pentru 20% din populație prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății destinat țărilor sărace.
Mai mult, președintele Federației Sindicatelor din Sănătate din Kosovo (FSSHK), Blerim Syla, a declarat că se opune campaniei de vaccinare derulată de Serbia în Mitrovica de Nord.
"Am aflat aceste informații din mass-media. În primul rând, acest lucru este ilegal, deoarece vaccinul ca atare trebuie să treacă prin instituțiile de stat din Kosovo, în al doilea rând este o încălcare a convențiilor internaționale în aceste cazuri și, în al treilea rând, este un eșec total al Guvernului Republicii Kosovo în serviciile de sănătate [...]. Deci, FSSHK se opune acestui fenomen care se are loc în Mitrovica de Nord, din punct de vedere al sănătății. În cele din urmă, în timpul acestei pandemii, am eșuat în ceea ce privește gestionarea sa pe întreg teritoriul țării noastre și, pe de altă parte, albanezii din Valea Preșevo nu au primit ajutor din partea Albaniei și Kosovo. Rușine și eșec", a declarat Syla.
Site-ul kosovar Kallxo a relatat că prim-ministrul Abdullah Hoti nu a avut informații despre demararea procesului de vaccinare în municipalitățile cu majoritate sârbă.
Primarul din Mitrovica, Agim Bahtiri a reacționat după începerea vaccinării sârbilor din nordul Kosovo cu vaccinuri din Serbia. El a spus că acest lucru este inacceptabil și că numai revenirea la putere a lui Albin Kurti va proteja Kosovo. Cu toate acestea, Bahtiri a fost cel care nu a reacționat deloc când Serbia a introdus 1.000 de teste coronavirus în Kosovo în timpul guvernului lui Albin Kurti.
Haki Abazi din Mișcarea Vetëvendosje a reacționat la vaccinarea sârbilor din Kosovo, numind-o o amenințare la adresa securității țării. "Vaccinarea cetățenilor Republicii Kosovo de către Serbia, pe teritoriul Kosovo, constituie o încălcare a suveranității și o amenințare la adresa securității țării".
Începutul vaccinării sârbilor în Leposavic și Mitrovica de Nord a ridicat multe întrebări cu privire la rutele prin care aceste vaccinuri au ajuns în Kosovo și dacă instituțiile kosovare sunt informate despre acest lucru.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Kosovo, Baki Kelani, a refuzat să spună cum au intrat vaccinurile anti-COVID în Kosovo și cine le-a permis să intre pe teritoriu. "Vă rugăm să vă adresați autorităților competente", a declarat scurt purtătorul de cuvânt al poliției.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News