Vă sună cunoscut? Generalii cehi se plâng că profesioniștii cu experiență pleacă din Armată. ”Câștigă mai mult la Kaufland”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar ceh / NATO
Militar ceh / NATO

Subfinanțarea cronică a Forțelor Armate nu s-a regăsit doar în România. În ciuda achizițiilor de tehnică militară modernă, majoritatea statelor europene încă suferă la capitolul numărul de personal.

Germania încearcă să găsească doritori pentru a se înrola, Grecia se luptă să oprească hemoragia de personal din Marina militară (ai cărei ofițeri pleacă în flota comercială, primind salarii de câteva ori mai mari), iar în Franța - deși a fost implementat un serviciu militar voluntar „soft”, tinerii preferă sectorul privat din cauza condițiilor și salariilor mai bune​.

Săptămâna aceasta, oficialii din Armata cehă au explicat că se confruntă cu mari dificultăți în recrutarea tinerilor în armată.

DefenseRomania scria anul aceasta că obiectivele de recrutare ale Armatei cehe nu sunt atinse, o similară cu cea din Armata României - Jumătate dintre solicitanți pică testele medicale și psihologice. Alți 10% eșuează la testele fizice.

Numărul soldaților este în continuare în creștere, dar mult mai încet decât ar avea nevoie armata.

„În timp ce înainte, o medie de 800-1.000 de soldați părăseau armata pe an, acum este în jur de patru sute”, declarat Magdalena Dvořáková, purtătoarea de cuvânt a Statului Major.

Ea a adăugat că încep să părăsească armata militarii din generația care a intrat în Armată, odată cu profesionalizarea din 2005 . ”Acești soldați au peste 40 de ani și decid între a-și continua cariera militară și a pleca”, a menționat purtătorul de cuvânt.

Toți militarii au dreptul la plata indemnizației de vechime după 15 ani de serviciu, cuantumul vechimii crește și cu creșterea anilor în armată. După treizeci de ani, poate ajunge până la 55 la sută din salariul lor, sau 60 la sută pentru piloți și profesii periculoase.

În prezent, în armată sunt aproximativ 28.000 de soldați profesioniști, dintre care aproximativ 3.000 sunt membri ai poliției militare și ai informațiilor militare.

Din obiectivul de recrutare de 2.200 de noi recruți în acest an, Cehia a îndeplinit 85%, adică 1.870 de soldați. Ținând cont de cei care, în schimb, au plecat, armata a câștigat doar mai puțin de 500 de oameni.

 

Șeful Statului Major General : Se câștigă mai mult la Kaufland

Șeful Statului Major General Karel Řehka și Magdalena Dvořáková, purtătoarea de cuvânt a Statului Major al Cehiei / Foto: MApN Cehia, Jan Schejbal

În documentele strategice ale Armatei scrie că Cehia va avea în 2030 un număr de 30 de mii de soldați. „În tendința actuală, nu suntem în stare să îndeplinim obiectivul”, spune Șeful Statului Major General Karel Řehka, citat de czdefence.

Șeful Armatei avertizează că recrutarea de noi oameni devine din ce în ce mai dificilă. „Personalul nostru îmbătrânește, un număr mare de soldați ating vârsta de pensionare și trebuie să facem tot ce putem pentru a-i păstra”, a spus el recent în fața comisiei de apărare.

Vârsta medie a soldaților cehi a ajuns deja la 40 de ani. Potrivit lui Řehka, armata nu este deloc competitivă, mai ales pentru soldații din grade inferioare. „Dacă îi lăsăm să facă naveta în toată țara, să-și plătească călătoria și cazarea, merită mai mult din punct de vedere financiar să lucreze casieri la Kaufland”, a remarcat Řehka.

De exemplu, un caporal din armată câștigă astăzi mai mult de 34.000 pe lună (aproximativ 1.360 EUR / 6.800 RON), iar un căpitan câștigă 52.000 de coroane pe lună (aproximativ 2.080 EUR / 10.400 RON).

Din cauza situației proaste a personalului, Ministerul Apărării vrea să modifice legea care va simplifica recrutarea și va majora indemnizația de recrutare și stabilizare, precum și să adauge bani pentru transport și locuințe.

 

România, situație similară

Țara noastră se găsește într-o situație asemănătoare. Avem în jur de 80 de mii de militari profesioniști, dar necesarul este undeva la 120 de mii - un obiectiv care pare irealizabil, având în vedere rata de plecări din sistem (anul trecut, au plecat din Armată aproximativ 6.000 de militari).

”Sunt foarte multe cauze care au determinat personalul să iasă la pensie, de exemplu, că nu avem atractivitate în instituțiile de formare militare. Din cauza deficitului de personal, oamenii (...) trebuie să îndeplinească 8, 10, 12 ore de serviciu. Asta este realitatea. Avem un personal super calificat, dar super întrebuințat”, declara Șeful Armatei României, gen. Gheorghiță Vlad, într-un interviu acordat în februarie pentru Europa Liberă.

De asemenea, rezerva Armatei este și ea îmbătrânită. ”Avem un deficit de personal extraordinar de mare în momentul de față”, subliniază gen. Vlad.

În Armata României, media venitului lunar net al unui soldat profesionist este de 5.765 lei (soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei + norma de hrană de 1.054 lei).

Citește și: Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel