”Vă jucați cu viețile prizonierilor ucraineni”. Cum vrea să se folosească Rusia prăbușirea aeronavei Il-76

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Captură de ecran / X (Twitter)
Captură de ecran / X (Twitter)

Accidentul în care un avion de transport rusesc Ilyushin-76 s-a prăbușit miercuri în regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina este speculat masiv de propaganda rusă, deși argumentele acesteia nu sunt susținute de dovezi. 

Imediat după prăbușirea avionului Il-76, ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a declarat că Ucraina a doborât aeronava și a numit actul drept unul „barbar”.

Rusia a declarat că în avion se aflau 74 de persoane - 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să facă parte dintr-un schimb de prizonieri, șase membri ai echipajului și trei „însoțitori”.

La rândul său, portalul de știri Ukrainska Pravda a susținut inițial că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei i-a spus că avionul transporta rachete pentru sistemul rus de apărare aeriană S-300 și că armata ucraineană l-a doborât. Ulterior, informațiile ucrainenilor s-au nuanțat, fiind indicat că evenimentele sunt în analiză.

 

De ce ar fi lovit Ucraina un avion care transporta prizonieri ucraineni

 

În comentariile lor de ieri, o serie de experți occidentali se îndoiau de faptul că Rusia ar fi putut transporta prizonierii cu aeronave strategice precum Il-76.

Transportul prizonierilor de război în acel avion „este ca și cum ai merge la cumpărături într-un elicopter”, declara, pentru SkyNews, Mark Voyger, un fost consilier special al Comandamentului Forțelor SUA în Europa pe Rusia. 

Totuși, BBC precizează că un fost prizonier de război ucrainean a spus în 2022 că a fost transportat cu un avion Il-76. Alți prizonieri au spus același lucru presei ucrainene, relativ recent.

Profesorul Michael Clarke, un analist de apărare și securitate, a spus că rușii, în general, nu transportă prizonierii de război cu avionul. "Sunt transportați în mare parte cu trenuri și autobuze. Aceste călătorii durează 20-30 de ore”, spune el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat o anchetă internațională a incidentului din zona de lângă granița dintre Ucraina și Rusia. Acesta a acuzat miercuri Moscova că „se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni” 

Ulterior, serviciile de informații militare ucrainene au declarat miercuri că de data aceasta nu li s-a spus că trebuie să securizeze spațiul aerian. Declarația serviciilor secrete militare ucrainene a fost interpretată ca o recunoaștere voalată a doborârii avionului. 

 

Rusia folosește prăbușirea IL-76 pentru a stârni nemulțumirea internă în Ucraina - ISW

Avionul Il-76 prăbușit în Rusia

Analiştii ISW au amintit că Andrii Kartapolov, şeful comitetului de apărare al Dumei de Stat a Rusiei, a spus că Ucraina a doborât în ​​mod deliberat Il-76, ştiind că la bord se aflau prizonieri de război ucraineni.

ISW consideră că astfel de acuzații rusești sunt parțial menite să crească neîncrederea în guvernul ucrainean. Un exemplu sunt afirmațiile nefondate că Ucraina a lovit Il-76 cu sisteme de rachete furnizate de SUA sau Germania, probabil în încercarea de a descuraja partenerii occidentali ai Ucrainei să furnizeze Ucrainei sisteme critice de apărare aeriană.

La acest moment s-ar contura două ipoteze privind accidentul de miercuri. Prima variantă este că Rusia a transmis Kievului informația privind schimbul de prizonieri, dar structurile ucrainene nu au comunicat între ele, iar apărarea aeriană ucraineană nu a avut informații că este vorba despre o aeronavă care trebuia protejată.

Al doilea scenariu este că Rusia a omis (intenționat sau nu) să informeze partea ucraineană despre zborul aeronavei cu prizonieri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel