Interesant este că polonezii nu se limitează doar la sprijinul partenerilor occidentali consacrați, ci caută soluții și mai departe. Astfel, Polonia a achiziționat pentru propriile forțe armate tancuri sud-coreene K2 Black Panther, o mișcare care reflectă atât viziune strategică, cât și angajamentul de a-și moderniza armata în fața a ceea ce consideră a fi iredentismul rus.
Noul tanc principal de luptă K2PL al Poloniei păstrează punctele forte esențiale ale versiunii-mamă sud-coreene, adaptându-se în același timp cerințelor operaționale ale Poloniei. E practic varianta poloneză a K2 Panther.
În august 2022, Polonia a fost semnat un contract pentru 180 de tancuri K2, în valoare de 3,4 miliarde de dolari, livrările începând în decembrie același an. Un al doilea lot de 180 de tancuri se află, potrivit informațiilor oficiale, în faza finală de negociere, cu planuri de producție parțială în Polonia, ceea ce semnalează un parteneriat de lungă durată. Acordul inițial cu Hyundai Rotem a prevăzut achiziția a 1.000 de tancuri K2.
Un parteneriat pe termen lung își dorește producătorul Hyundai Rotem și în România, care la rândul ei ar putea alege K2 Panther.
Și, un alt aspect interesant e că atât Polonia cât și România au cumpărat inițial tancuri americane Abrams. Sigur, diferențe uriașe în ceea ce privește numărul. Polonezii s-au îndreptat ulterior spre K2 coreene.
Ce îmbunătățiri are versiunea poloneză K2PL?
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
Tancul principal de luptă Black Panther produs de compania din Coreea de Sud este considerat unul dintre cele mai avansate din lume, îmbinând tehnologia de ultimă generație, cu versatilitatea în luptă. Armamentul principal este un tun L55 de 120 mm, dotat cu un încărcător automat capabil să tragă până la zece proiectile pe minut, chiar și în mișcare. Acesta este completat de sisteme avansate de control al focului, cu detectare automată a țintelor și urmărire, asigurând o precizie ridicată pe distanțe mari.
Blindajul compozit al tancului, întărit cu blindaj reactiv exploziv și un sistem activ de protecție (APS), oferă o apărare robustă împotriva rachetelor antitanc și a altor amenințări cinetice – o caracteristică esențială în războiul modern.
La capitolul mobilitate, K2 Black Panther este o mașină de luptă extrem de agilă. Propulsat de un motor diesel de 1.500 cai putere și dotat cu un sistem de suspensie miodern (ISU), tancul poate opera cu ușurință prin toate zonele de relief, inclusiv câmpuri sau zone mlăștinoase.
Publicația americană de specialitate National Interest analizează subiectul și preciează că versiunea poloneză a K2 aduce îmbunătățiri special concepute pentru nevoile Poloniei. Printre acestea se numără un blindaj suplimentar, o stație de armament de 12,7 mm telecomandată și o interoperabilitate sporită cu sistemele NATO.
În același timp K2PL păstrează punctele forte esențiale ale versiunii originale sud-coreene, adaptându-se în același timp la cerințele operaționale poloneze.
K2 a fost testat cu succes și de Armata României
Tanc principal de luptă de tip K2 Panther, prezentat la Kielce în Polonia, în cadrul expoziției MSPO 2024. Photo source: DefenseRomania
Cei de la Hyundai Rotem au propus deja tancuri K2 Panther pe care Armata română le-a testat deja cu succes. Amintim totodată că recent ministrul adjunct al apărării de la Seul Sung Il a participat la un interviu și în studiourile DefenseRomania unde a subliniat viteza „extraordinară de livrare” pe care o poate oferi industria de apărare din Coreea, inclusiv în ceea ce privește tancurile K2. El e convins că dacă s-ar semna rapid contractul pentru K2, coreenii pot livra tancurile chiar înainte ca toate cele 54 de Abrams să ajungă în țară.
Concomitent amintim că România a lansat un program de modernizare a TR-85M1 Bizonul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News