Va afecta apropierea dintre Italia și Turcia interesele energetice ale Franței în Libia? Noua „alianță”, pe un culoar de coliziune militară cu Wagner Group

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata italiană, sursă foto: Ministero della Difesa - Facebook
Armata italiană, sursă foto: Ministero della Difesa - Facebook

La începutul acestui an, între Italia și Turcia a apărut o apropiere diplomatică cu privire la criza libiană, care s-a tradus pe teren într-o serie de discuții și întâlniri bilaterale găzduite de Ankara, cea mai recentă dintre acestea fiind întâlnirea ministrului italian de interne, Matteo Piantedosi, luni, cu omologul său turc, Suleyman Soylu, unde el a subliniat că "țara sa are nevoie de cooperarea Turciei în dosare precum Libia și altele".

Vizita lui Piantedosi a avut loc la câteva zile după ce ministrul italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Antonio Tajani, a vizitat Ankara săptămâna trecută, unde a discutat, la rândul său, cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, și cu o serie de oficiali turci, problema afluxului imigranţilor ilegali şi organizarea de alegeri în Libia, potrivit unui comunicat emis de Ministerul italian de Externe.


Procesul politic

 

Aceeași declarație a subliniat că "Italia își propune să consolideze procesul politic din Libia sub auspiciile Națiunilor Unite cu scopul de a organiza alegeri care să legitimeze instituțiile statului nord-african".

Primul-ministrul italian, Georgia Meloni, va efectua o vizită în Libia, luna viitoare pentru "accelerarea lucrărilor la dosarul imigranților și, de asemenea, în lumina a ceea ce se va discuta cu Consiliul Uniunii Europene la Bruxelles pe 9 și 10 februarie, cu privire la cele două cazuri, "Migranți și energie", conform site-ului italian "Decode 39".

Analiștii în problema libiană spun că "apropierea turco-italiană ar îngrijora Parisul, care concurează cu Roma în dosarul libian în ceea ce privește moștenirea colonială, țara fiind o fostă colonie atât a Italiei, cât și a Franței, al cărei președinte, Emmanuel Macron, nu are o reputație bună în viziunea Georgiei Meloni, care l-a acuzat anterior, înainte de a câștiga funcția de prim-ministru, că a stat în spatele sărăciei Africii, că exploatează copiii în muncă și controlează politica și economia unor țări africane.

 

Rivalitatea italo-franceză

 

Comentând recenta apropiere turco-italiană, analistul politic Abdullah Al-Kabeer a spus: "Problema va fi provocatoare pentru Franța, având în vedere competiția franco-italiană privind influența și investițiile în sectorul energetic dintre Eni și Total, pe lângă rivalitatea franco-turcă, care este o rivalitate istorică în care politica și religia se amestecă cu geopolitica".

Al-Kabeer a remarcat că "Franța va vedea această cooperare bilaterală ca pe o potențială amenințare la adresa intereselor sale, care se vor diminua în Libia, în timp ce Turcia și Italia își întăresc influența și își maximizează interesele, în special în domeniul energiei și al imigrației ilegale, și avansează procesul electoral sub umbrela Națiunilor Unite pentru sprijinul în Libia".

El a continuat: "Parisul se va teme de extinderea apropierii turco-italiene de estul Mediteranei în fața Greciei, pe care o susține împotriva Turciei, așa că va căuta ajutor din partea Germaniei pentru a stopa această apropiere de urgență între cele două țări".


Negocieri cu Italia

 

Analistul politic a explicat că interesul tot mai mare al americanilor pentru dosarul libian va limita, la rândul său, capacitatea Franței de a influența soluția politică din țară, așa că se va vedea obligată să negocieze cu Italia, mai ales că se așteaptă ca Germania să salute orice înțelegere italo-turcă care ar putea duce la o reducere a ratelor migrației ilegale, care au epuizat guvernul german de ani de zile.

Al-Kabeer a adăugat: "În ciuda declinului rolului francez în Libia în favoarea jucătorilor care au influență pe teren, cum ar fi Rusia și Turcia, și în ciuda eșecului pariurilor sale anterioare asupra capacității mareșalului Khalifa Haftar de a controla întreaga țară, influența sa istorică în sudul libian este încă prezentă prin relații strânse cu componentele populației, iar această influență nu va putea fi pătrunsă de Italia și Turcia".


Confruntare militară cu Wagner Group?

 

Cercetătorul de la Centrul Maghreb pentru Media și Studii, Ezzedine Aqil, nu și-a ascuns "teama ca, apropierea turco-italiană să se transforme într-o confruntare militară cu Grupul rus Wagner, care consideră Libia principala poartă de acces către realizarea expansiunii sale în restul țărilor africane".

Aqil a spus: "Cine crede că scopul mișcărilor italo-turce este de a stinge flăcările crizei statului libian, care se va alătura în curând Ucrainei printr-o confruntare militară ruso-occidentală pe teritoriul libian, se înșeală. Ministrul de externe italian și omologul său turc trebuie să lucreze împreună pentru a face față acestei scheme".

La rândul său, șeful Organizației Libiene pentru Dezvoltare Politică, Jamal Al-Falah, a legat "scenariul izbucnirii confruntărilor armate dintre Grupul Wagner și o serie de țări occidentale de mai mulți factori, printre care intensificarea prezenței acestui grup în apropierea Semilunii Petroliere pentru a controla rutele de distribuție a aprovizionării cu energie către Uniunea Europeană care trec prin Italia, având în vedere că Bruxelles-ul a confirmat anterior că nu va permite prezența sa în apropierea granițelor sale comune cu Libia de pe malurile Mediteranei".

El a adăugat: "Statele Unite nu vor permite ca Libia să fie inclusă în scenariul ucrainean, mai ales că directorul CIA, William Burns, și-a manifestat, în timpul vizitei sale recente la Tripoli, enervarea față de prezența rusă, având în vedere că interesul Statelor Unite și al Uniunii Europene constă în menținerea stabilității în țară pentru a asigura fluxul de energie către țările occidentale care trec printr-o criză ca urmare a războiului ruso-ucrainean".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel