Fabrica de tancuri Uralvagonzavod din vestul Siberiei rămâne fără muncitori, iar planurile majore de a adăuga o a doua linie de producție pentru tancurile de luptă T-90 au fost oprite.
Rusia dispune în continuare de resursă umană uriașă și armament masiv, putând mări producția acestuia, dar foarte important vorbim de armament sovietic. Valul uriaș de sancțiuni care a lovit Rusia lovește în dezvoltarea de tehnică modernă.
”Fabrica are o lipsă acută de personal. Un specialist avea nevoie în prealabil de pregătire specială, dar acum e angajat oricine și nici măcar nu se mai cere experiență în producție - a spus un lucrător rus, după cum relatează The Telegraph.
Fabrica din Urali a fost o adevărată fortăreață pentru Stalin în cel de-al Doilea Război Mondial și a produs tancuri sovietice T-34.
Uralvagonzavod se află sub conglomeratul de stat Rostec condus de fostul general KGB Serghei Chemezov.
Rostec recrutează noi muncitori în toată Rusia, oferindu-le salarii mari și bonuri pentru locuințe. Inginerii proiectanți sunt cei mai căutați, dar bazinul de selecție este tot mai mic.
Din ce în ce mai puțină forță de muncă
Tanc T-90. Sursă foto: UVision
Aproximativ 700.000 de oameni, majoritatea tineri și cu studii superioare, au părăsit Rusia de la începutul invaziei Ucrainei. Mașina militară „mestecă” 800 de soldați pe zi, cel puțin așa susțin informațiile britanice, și cu cât președintele rus Vladimir Putin îi mobilizează pe cei care au rămas, cu atât mai puțină forța de muncă îi rămâne pentru industria sa de război.
Institutul Internațional de Studii Strategice estimează că Rusia a pierdut deja între 2.000 și 2.300 de tancuri în Ucraina.
Rusia a pierdut jumătate din stocul de tancuri T-72 și T-80 de dinainte de război. Și noua producție nu este suficientă pentru a compensa toate aceste pierderi.
Nici măcar marele Uralvagonzavod nu poate schimba situația. Rusia folosește în prezent ultima rezervă de tancuri sovietice antice, dar lipsesc piese pentru ele.
Trezoreria SUA a anunțat în octombrie că blocada occidentală a semiconductorilor a dus la o scădere cu 70% a importurilor de cipuri din toate sursele globale, ceea ce limitează foarte mult producția rușilor de rachete hipersonice, rachete sol-aer și sisteme de avertizare timpurie aeropurtate.
Prin urmare, Rusia încearcă să găsească cipuri pentru armată chiar și în mașini de spălat vase și frigidere, dar este o muncă de sisif, spun experții.
Rusia are doi producători majori de semiconductori - Mikron și Baikal, dar aceștia nu sunt potriviți pentru armele moderne de precizie - întrucât folosesc o tehnologie care produce semiconductori din anii 90.
”În ciuda propagandei rusești și a eforturilor de a construi o industrie internă de semiconductori, nu au reușit și nu cred că o vor face vreodată. Va continua să depindă de tehnologia străină” spune James Byrne de la Royal United Services Institute (RUSI).
Cipuri din China?
Dar datele vamale rusești arată că importurile de cipuri au crescut în ciuda blocadei occidentale - cel puțin asta vrea Kremlinul să creadă lumea. Cu toate acestea, aceste importuri sunt în mare parte cipuri low-tech din China, care nici ea nu se află în fruntea cercetării tehnologice în privința semiconductorilor.
”Nu produc toate tipurile de cipuri de care au nevoie rușii ”- a spus James Byrne.
Armele capturate sau doborâte în Ucraina conțin în mare parte cipuri americane, mai ales de la Texas Instruments și Analogue Devices. Și pentru a-și menține industria de război în viață, chiar și la un an de la invadarea Ucrainei, Rusia a continuat să se bazeze pe cipuri americane, achiziționându-le ilegal și fără știrea producătorului.
”Producătorii chinezi pot înlocui toate aceste componente? Sunt sceptic”, spune Byrne.
Putin mai are la dispoziție anumite mijloace pentru a chinui Occidentul
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, în timpul unei inspecții militare. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
El ar putea, scrie The Telegraph, să reducă producția de petrol cu trei milioane de barili pe zi și să împingă prețul la 200 de dolari, în speranța de a provoca democrațiile europene epuizate să se întoarcă împotriva liderilor lor când vine vorba de Ucraina.
Ar putea încerca să compenseze tot ce pierde în ceea ce privește prețul. Dar un astfel de șoc petrolier ar dăuna Chinei, Indiei și sudului global chiar mai mult decât Occidentului.
Lecția războiului economic este că durează mult, dar adesea se termină cu o viteză uluitoare. De ce s-a prăbușit ofensiva germană de primăvară din 1918 și a declanșat un colaps total al sistemului, de ce s-a prăbușit națiunea după patru ani de rezistență stoică? Pentru că țara nu mai avea mijloacele economice pentru a duce un război ofensiv. Fabricile de fier și oțel au rămas fără muncitori. S-au terminat mâinile agricole. Germania a rămas fără combustibil, cauciuc, îngrășăminte și alimente. A rămas fără bani.
Rusia nu va rămâne fără combustibil și alimente, dar încă îi lipsesc multe pentru întreținerea mașinii de război, iar Occidentul a depășit-o cu mult.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News