Conferința vine pe măsură ce interesul pentru AI este la cote maxime datorită lansării programului ChatGPT al OpenAI și deoarece Ucraina a folosit recunoașterea facială și sistemele de direcționare asistate de AI în lupta sa cu Rusia.
Peste 60 de țări, printre care SUA și China, au semnat joi un modest „îndemn la acțiune” prin care susțin utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (AI) în armată.
Organizatorii nu au invitat Rusia după invazia sa din 2022 a Ucrainei, pe care Moscova o numește „operație militară specială”. Ucraina nu a participat.
Israelul a participat la conferință, dar nu a semnat declarația.
Experții au remarcat că declarația nu este obligatorie din punct de vedere juridic și nu a abordat preocupări precum dronele ghidate de AI, „slaughterbots” (roboții uciagași) care ar putea ucide fără intervenție umană sau riscul ca o IA să escaladeze un conflict militar.
Cu toate acestea, declarația a fost un rezultat tangibil al primului summit internațional privind inteligența artificială militară, găzduit împreună de Țările de Jos și Coreea de Sud săptămâna aceasta la Haga.
Semnatarii au declarat că s-au angajat să dezvolte și să utilizeze IA militară în conformitate cu „obligațiile legale internaționale și într-un mod care să nu submineze securitatea internațională, stabilitatea și responsabilitatea”.
SUA și alte țări puternice au fost reticente în a accepta orice limitări legale privind utilizarea AI, de teamă că acest lucru le-ar putea pune într-un dezavantaj în fața rivalilor.
Propunerea SUA spunea că sistemele de arme AI ar trebui să implice „niveluri adecvate de judecată umană”, în conformitate cu orientările actualizate privind armele autonome letale emise de Departamentul Apărării luna trecută.
Reprezentantul Chinei, Jian Tan, a declarat la summit că țările ar trebui „să se opună căutării unui avantaj militar absolut și a hegemoniei prin intermediul AI” și să lucreze prin intermediul Națiunilor Unite.
Jessica Dorsey, profesor asistent de drept internațional la Universitatea din Utrecht, spune că propunerea SUA este o „ocazie ratată”, iar declarația summit-ului este prea slabă.
„Pregătește calea pentru ca statele să dezvolte IA în scopuri militare în orice mod pe care îl consideră potrivit, atâta timp cât pot spune că este „responsabil”, a spus ea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News