„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj

Cristian Soare |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

La 21 noiembrie, la primele ore ale dimineții, Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei, fără să aibă un focos nuclear. Rusia a mai atacat Ucraina de multe ori cu arme care pot transporta un focos nuclear și chiar a lansat rachete cu un ''focos nuclear simulat''. Dar ultimul atac a fost special. Această rachetă, pe care experții o numesc Rubizh, iar Putin o numește Oreshnik, a avut un efect sonor și vizual puternic. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, racheta a fost lansată din regiunea Astrakhan din Rusia. Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică aeriană și mai multe rachete de croazieră.

Activitatea militară rusă s-a intensificat în ultimele zile în urma informațiilor potrivit cărora Ucraina a folosit rachete occidentale cu rază lungă de acțiune ATACMS și Storm Shadow pentru a lovi regiunile Bryansk și Kursk din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a răspuns prin schimbarea doctrinei sale nucleare, extinzând condițiile pentru utilizarea de către Moscova a armelor nucleare. Iar rachetele balistice intercontinentale se numără printre purtătoarele de focoase nucleare.

Pentru a afla cât de reală este amenințarea războiului nuclear și cum ar trebui să răspundă aliații occidentali ai Ucrainei, Voice of America a întrebat mai mulți experți militari de la Washington despre acest subiect.

Monitorizarea pregătirii de luptă a forțelor nucleare ale Federației Ruse este o prioritate pentru serviciile de informații americane, afirmă Matthew Bunn, analist în domeniul armelor nucleare și fost consilier științific în administrația Bill Clinton.

„Din câte știm, ele sunt în stare de alertă. Ar fi o prostie pentru Statele Unite să nu creadă că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar dori să le folosească”, a declarat Bunn.

 

În ce condiții ar putea Rusia să folosească arme nucleare?


Potrivit lui Bunn, ultima dată când serviciile americane de informatii s-au gândit serios la pericolul ca Rusia să folosească arme nucleare pentru a lovi Ucraina a fost la sfârșitul anului 2022, după contraofensiva de succes a forțelor armate ucrainene în regiunile Harkov și Herson.

„A existat o evaluare a faptului că, dacă Ucraina ar ajunge cu succes într-un punct în care ar exista o amenințare serioasă la adresa Crimeei - poate o șansă de 50-50 - Rusia ar alege să folosească arme nucleare în astfel de circumstanțe”, spune analistul specializat în arme nucleare.

În același timp, un alt analist, John Erath, senior policy director la Center for Arms Control and Nonproliferation, cu sediul la Washington, crede că este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare. „Multe 'linii roșii' pentru utilizarea acesteia au fost depășite în ultimii doi ani.

„Am asistat la amenințări, directe și indirecte, privind utilizarea armelor nucleare în ultimii doi ani. Am vorbit despre trimiterea de tancuri în Ucraina, vehicule de luptă Bradley, sisteme Patriot suplimentare, avioane de luptă F-16. De data aceasta, au existat schimbări în politica de utilizare a armelor nucleare pe hârtie. Acesta este un pas suplimentar, dar este în concordanță cu răspunsurile anterioare ale Rusiei la pași similari”, a declarat Erat.

Analistul John Erath atrage atenția asupra faptului că Rusia folosește toate tipurile de arme disponibile în războiul împotriva Ucrainei, fără linii roșii sau condiții. Prin urmare, motivul pentru care nu a folosit încă arme nucleare nu se datorează constrângerilor morale.

„De fapt, ei nu au nicio constrângere morală privind utilizarea armelor nucleare în Ucraina. Și, în ciuda acestui fapt, nu au decis să utilizeze astfel de arme. Acest lucru înseamnă că armele nu le vor fi utile”, spune Erat.

 

Scopul Rusiei este de a opri ajutorul occidental acordate Ucrainei

 

În ultimii doi ani, Rusia a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare. Scopul acestor amenințări este de a intimida Occidentul și Ucraina, spun experții.

„Politica Rusiei este să încerce în mod constant să determine țările să nu mai sprijine Ucraina, să demonstreze că Ucraina nu poate câștiga războiul și că Rusiei ar trebui să i se permită să dicteze termenii încetării focului”, a mentionat Erat.

John Hardie, expert în securitate la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, cu sediul la Washington, consideră că Occidentul ar trebui să continue să sprijine Ucraina prin toate mijloacele.

„Cred că trebuie să sprijinim Ucraina în lovirea altor ținte din Rusia, inclusiv prin furnizarea mai multor rachete. Există diverse măsuri pe care le putem lua pentru a face acest lucru, cum ar fi furnizarea de rachete JASSM sau creșterea furnizării de rachete ATACMS către Ucraina”, a declarat Hardy.

În același timp, potrivit lui Matthew Bunn, lumea se află acum la cel mai mare risc de război nuclear de la criza rachetelor din Cuba, când URSS a desfășurat rachete nucleare în această ţară în 1962. Diplomația este singura modalitate de a face față acestei situații.

John Erath își amintește că Uniunea Sovietică și Statele Unite au reușit odată să reducă numărul de rachete nucleare cu 80 %.

„În timpul Războiului Rece, guvernele american și sovietic susțineau că avem nevoie de aproximativ 70.000-80.000 de arme nucleare pentru a descuraja cel de-al Treilea Război Mondial. Cu timpul, ne-am dat seama că acest număr era prea mare și, cu timpul, l-am redus. Iar acum au mai rămas în lume poate 15 000 de astfel de arme”, spune Erat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel