USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată, a intrat în Mediterană. Cea mai modernă navă a Rusiei e și ea în regiune

Ionel Copcea |
Data publicării:
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cea mai scumpă și modernă navă de luptă construită vreodată. Foto: US Navy
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cea mai scumpă și modernă navă de luptă construită vreodată. Foto: US Navy

Începând de pe 13 aprilie 2023, când gruparea de lovire a portavionului USS George W. Bush (CVN-77) a părăsit Marea Mediterană, în regiune nu s-a mai aflat o grupare navală semnificativă a Forțelor Navale americane. Aceste lucru s-a întâmplat după o prezență permanentă de peste un an de zile, în care în zona Mării Mediterane s-au rotit portavioanele USS Truman și USS Bush.

Această pauză a luat sfârșit, pe 15.06.2023, când în Marea Mediterană a intrat gruparea de lovire a portavionului USS Gerald R. Ford (CVN-78), care a traversat Strâmtoarea Gibraltar.

Pe lângă portavionul propriu-zis, din grupare mai fac parte Aripa 8 Aeriană Ambarcată (CVW 8), Escadra 2 Distrugătoare (DESRON 2), crucișătorul purtător de rachete din clasa Toconderoga USS Normandy (CG 60) și distrugătorul din clasa Arleigh Burke USS Ramage (DDG 61).

USS Gerald R. Ford este un portavion din clasa Ford al Forțelor Navale ale Statelor Unite. Este nava amiral a clasei sale, care a fost concepută pentru a înlocui portavioanele din clasa Nimitz. Portavionul a fost lansat la apă în 2013 și a început testele pe mare în 2017, înainte de a intra în serviciul activ în 2021.

 

USS Gerald R. Ford al SUA este cel mai scump și modern portavion construit vreodată

 

3. Portavionu... (portavionul-american-uss-gerald-ford-prezent-in-marea-nordulu_73909300.jpg)Portavionul american USS Gerald R. Ford, navigând spre Marea Nordului. Foto: U.S. Army

Portavionul a fost dezvoltat pentru a fi vârful de lance al tehnologiei și al capabilităților navale. Acesta este propulsat de un reactor nuclear, ceea ce îi permite să funcționeze perioade lungi de timp, fără realimentare. Nava dispune de o punte de aterizare mai largă și de un sistem avansat de oprire pentru aterizarea aeronavelor și elicopterelor cu aripi fixe. În plus, este echipat cu catapulte electromagnetice pentru decolarea aeronavelor.

USS Gerald R. Ford poate găzdui o gamă largă de avioane de luptă, inclusiv avioane de vânătoare, de cercetare și de avertizare timpurie. Nava posedă un sistem avansat de luptă, care include radare și senzori de ultimă generație, precum și sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă.

Portavionul a fost proiectat în așa fel încât să poată crește eficiența echipajului și să reducă costurile operaționale. Acesta încorporează tehnologii inovatoare, cum ar fi utilizarea extinsă a automatizării și a dronelor pentru misiunile de la bord. În plus, este capabil să desfășoare o gamă largă de operațiuni, inclusiv de proiectare a forței, operații speciale, sprijin pentru Forțele Terestre sau ajutor umanitar.

USS Gerald R. Ford reprezintă un progres semnificativ în capabilitățile portavioanelor americane. Cu caracteristicile sale inovatoare și tehnologia de ultimă oră, acesta reprezintă o platformă de putere maritimă esențială pentru apărarea SUA și proiecția forței în secolul XXI.

 

Confruntarea tehnologiilor: Cea mai modernă navă a Rusiei - fregata Amiral Gorshkov, purtătoare de rachete hipersonice Zircon, se află și ea în regiune

 

1. Fregata „A... (nava-rusa_amiral_gorshkov-02_09219700.jpg)Fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”

Comentariul autorului: În urma declanșării conflictului armat din Ucraina, NATO și Rusia și-au intensificat prezența în estul Mării Mediterane. La un moment dat, Alianța Nord-Atlantică dispunea în regiune de trei grupări de portavion (americană, franceză și italiană), în timp ce partea rusă dislocase în zonă două crucișătoare, două distrugătoare, două fregate și două submarine.

În prezent, forțele dislocate de cele două părți se află la un minim istoric, Forțele Navale ale Federației Ruse, de exemplu, având în estul Mării Mediterane doar patru nave de luptă, respectiv o fregată, un submarin, o navă purtătoare de rachete și un dragor.

Cu toate acestea, în regiune se poate vorbi despre o confruntare a tehnologiilor de ultimă generație. În timp ce SUA au deplasat în zonă cel mai modern portavion, Rusia dispune în Marea Mediterană de cea mai modernă navă de luptă, fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, care este singura platformă operațională purtătoare de rachete hipersonice Zircon.

În acest fel, părțile care își revendică supremația în Marea Mediterană trec la un nivel nou al confruntărilor, mizând acum pe calitate și nu pe cantitate.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel