După deblocarea aderării Suediei la NATO, Turcia continuă apropierea de SUA, între cele două relațiile fiind puternic deteriorate ca urmare a acordării azilului politic de către Washington pentru Fethullah Gulen, acuzat de Erdogan că s-ar afla în spatele puciului eșuat, dar și a faptului că Ankara nu a renunțat la achiziția de sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Rusia.
Decizia a dus la excluderea Turciei din programul F-35. În cele din urmă, după mai multe blocaje legislative, americanii au confirmat că administrația Biden va debloca transferul de avioane de luptă F-16 spre Turcia, și va consulta Congresul SUA în privința acestei livrări.
În 2021 Turcia a solicitat Statelor Unite ale Americii achiziționarea a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 Viper și a 79 de kit-uri de modernizare a avioanelor aflate în uz la versiunea Viper. Astfel vor fi aduse la acest standard 29 de avioane F-16 Block 50 și 50 de avioane F-16 Block 40.
Decizia de deblocare a F-16 pentru Turcia are legătură directă cu unda verde pe care Ankara a acordat-o Suediei pentru aderarea la NATO.
USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată, efectuează manevre comune cu TCG Anadolu înainte de vizita lui Erdogan în Rusia
O aeronavă EA-18G Growle, pregătindu-se să aterizeze pe portavionul USS Gerald R. Ford. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)
U.S. Navy a confirmat săptămâna trecută că portavionul american USS Gerald R. Ford împreună cu grupul său de luptă au ajuns în Turcia, în Antalya.
Ulterior, portavionul american și grupul său de luptă au efectuat manevre comune în Mediterană cu TCG Anadolu, noua „bijuterie a coroanei” Marinei Turciei.
TCG Anadolu este construită după proiectul navei spaniole Juan Carlos I și are un deplasament 27.000 de tone. Poate lua la bord până la 29 elicoptere de luptă/transport (10 pe puntea de zbor și 19 în hangar) și 41 de drone de luptă (11 pe puntea de zbor și 30 în hangar). Nava este multifuncțională și poate fi clasificată și ca portavion ușor.
În tot acest climat de reapropiere între Turcia și SUA, Erdogan urmează să aibă o întrevedere și cu Vladimir Putin, la Soci, în Federația Rusă. Acest lucru a fost confirmat deja de oficialii turci, dar nu se precizează cu exactitate când va avea loc vizita.
Ankara anunță că vizita urmărește să deblocheze criza alimentară. Amintim că Rusia s-a retras unilateral din acordul privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră iar de atunci lovește sistematic porturile ucrainene de la Dunăre pentru a submina capacitatea Ucrainei de a livra cereale.
În ceea ce privește prezența portavionului american USS Gerald R. Ford în regiune, trebuie remarcat faptul că nu e prima oară când noul portavion american ajunge în Mediterană.
Portavionul a mai fost prezent în regiune și în luna aprilie, dar și în luna iunie. E însă o premieră prezența portavionului în Turcia.
USS Gerald R. Ford este un portavion din clasa Ford al Forțelor Navale ale Statelor Unite. Este nava amiral a clasei sale, care a fost concepută pentru a înlocui portavioanele din clasa Nimitz. Portavionul a fost lansat la apă în 2013 și a început testele pe mare în 2017, înainte de a intra în serviciul activ în 2021.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News