,,Ca parte a reformei cuprinzătoare a parteneriatului Adunării, adoptată la Tallinn, Comitetul permanent a convenit să creeze un nou statut în cadrul AP NATO pentru acele țări care doresc să adere la Alianță și să recunoască oficial Ucraina, precum și Bosnia și Herțegovina și Georgia, ca fiind candidați NATO", se arată în comunicat.
Numărul de delegați din partea Ucrainei în cadrul AP NATO va fi majorat de la 8 la 12, ceea ce va corespunde numărului de delegați deținut de statele membre NATO, a declarat președintele AP, Michal Szczerba, într-o postare pe rețeaua X.
,,NATO este și trebuie să rămână o Alianță a democrațiilor...angajată să apere fiecare centimetru din teritoriul Alianței la 360° ... angajată să ajute Ucraina să obțină victoria", a adăugat el.
La rândul său, Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, care a găzduit reuniunea, a subliniat necesitatea de a continua politica ușilor deschise a Alianței.
,,Am subliniat la reuniunea Comitetului permanent al Adunării Parlamentare a NATO de la Tallinn că ușa NATO trebuie să rămână deschisă. Acest lucru întărește Alianța și dă speranță unor țări precum Ucraina. Cei 20 de ani de apartenență a Estoniei la NATO dovedesc că valorile comune consolidează securitatea colectivă în Europa și dincolo de ea", a scris Kallas pe pagina sa din rețeaua X.
Kallas a cerut, de asemenea, ca țările NATO să își majoreze cheltuielile pentru apărare la cel puțin 2,5% din PIB.
"Estonia investește în prezent peste 3% în apărare", a spus ea în discursul său, citat în comunicatul de presă al AP.
Reuniunea anuală de primăvară a Comitetului permanent al AP NATO, care este organul de conducere al Adunării Parlamentare, grupul consultativ interparlamentar al NATO, a reunit în capitala estoniană peste 40 de reprezentanți ai legislativului din 32 de țări aliate.
În cadrul reuniunii, delegații au urat bun venit Suediei în NATO. A fost pentru prima dată când parlamentarii suedezi au participat în calitate de membri cu drepturi depline.
Modificările privind statutul statelor membre ale Adunării, adoptate de Comitetul permanent la această reuniune, urmează să fie ratificate de Adunarea plenară la sesiunea de primăvară din 2024, care va avea loc la Sofia, Bulgaria, la sfârșitul lunii mai.
Reuniunea de ieri a avut loc cu doar câteva zile înainte de cea de-a 75-a aniversare a NATO, la 4 aprilie 2024.
Delegații aliați au pregătit recomandările lor inițiale pentru șefii de stat și de guvern din cadrul NATO privind consolidarea apărării colective și a descurajării, transformarea NATO și sprijinirea Ucrainei în vederea unei ''victorii complete''. Aceste recomandări vor fi finalizate de întreaga Adunare la sfârșitul lunii mai și prezentate liderilor NATO înainte de summitul aniversar al Alianței, care va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News