US Army ar putea distruge cu ușurință insulele militarizate ale Beijingului din Marea Chinei de Sud

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook
Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook

În contextul în care cunoaștem cea mai mare militarizare din ultimele decenii ale insulelor controlate de Beijing în Marea Chinei de Sud, un expert în domeniul apărării consideră că acestea nu vor putea face față Armatei americane în cazul unui ipotetic conflict.

China a militarizat masiv insulele din Marea Chinei de Sud, în special insulele Spratly și Paracel. China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, cu toate că în ceea ce privește insulele Spratly, un tribunal internațional a dat un verdict în favoarea filipinezilor.

Beijingul și-a fortificat instalațiile militare în Marea Chinei de Sud, unde a amplasat printre altele sisteme de rachete de croazieră YJ-12, dar și sisteme de apărare antiaeriană HQ-9, ce pot atinge o rază de acțiune de aproximativ 300 de km. Totodată, nu de puține ori s-a vorbit despre instalarea sistemelor S-400 în insulele artificiale ale Chinei din regiune. 

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și SUA, US Navy patrulează frecvent în apropierea arhipelagului Paracel şi a Insulelor Spratly, aflate mai la sud, pentru a afirma libertatea de navigaţie în apele internaţionale.

 

Ar face chinezii față forței US Army?

 

2. Sursă fot (sua_us_army_uss_ronald_reagan_42700800.jpg)

Însă militarizarea puternică a insulelor, ce amintește de strategia Japoniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu va ajuta China să facă față unei confruntări cu US Army, e de părere expertul în domeniul apărării Robert Farley, într-o analiză postată pe National Interest. Acesta consideră că deși navele americane ar putea fi atacate de pe aceste insule, în cazul unui ipotetic conflict, totuși, poziționarea geografică - distanța dintre ele - ar face ca Beijingul să aibă dificultăți majore în ceea ce privește apărarea și consolidarea lor.

Acesta precizează că din punct de vedere geografic insulele sunt lipsite de condiții naturale de apărare și ar avea dificultăți mari în cazul unui atac asupra lor. Mai mult, instalațiile de rachete de aici depind de o rețea logistică vastă care include combustibil, energie electrică și muniții, ceea ce ar îngreuna misiunea Beijingului în ceea ce privește furnizarea. Farley atrage atenția și asupra bazelor aeriene și importanței de a oferi mentență în urma unui atac. Expertul pune sub semnul întrebării capacitatea chinezilor de a proteja aceste obiective militare în cazul unui atac mai intens din partea US Air Force. Practic, insulele militarizate depind de China continentală, iar majoritatea acestor insule artificiale nu pot susține rezervele necesare în siguranță pe termen lung în cazul unui conflict.

Iar concluzia lui Robert Farley este că deși pentru Beijing poate fi un atuu politic militarizarea insulelor din Marea Chinei de Sud, din punct de vedere militar, în cazul unui ipotetic conflict, US Army nu ar avea prea mari probleme în ceea ce privește distrugerea instalațiilor militare ale Chinei.

 

China nu vrea o confruntare cu SUA

 

O poziție asemănătoare a avut-o și analistul de politică externă Andrei Vlăsceanu. Acesta a subliniat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” că obiectivul principal al SUA este acela de a controla mările. Washingtonul își „dorește prezența maritimă globală”. Iar în acest sens China „nu are forța necesară din punct de vedere maritim, și nici nu are tradiția și leadershipul militar maritim militar necesar pentru a ajunge la o confruntare” cu US Navy.

Amintim că la începutul acestei luni, Beijingul, prin vocea ministrul de Externe chinez, a admis că relațiile cu Statele Unite sunt expuse "celor mai grave provocări", dar nu vrea "confruntarea totală" cu Washingtonul. China a avertizat însă că va răspunde oricărei provocări.

„China nu a avut niciodată intenţia de a provoca Statele Unite sau de a înlocui Statele Unite şi nu avem nicio intenţie de a intra într-o confruntare totală cu SUA. Toate problemele sunt pe masa discuţiilor, ...atât timp cât Statele Unite nu stabilesc limite", a subliniat ministrul chinez de Externe Wang Yi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel