US Army a efectuat un nou test cu o armă laser de mare putere, instalată pe un vehiculul de luptă Stryker

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Într-o evaluare operațională recentă desfășurată de Forțele Terestre americane (US Army), în poligonul de rachete White Sands, o armă laser de mare putere, care dezvolta 50 KW, a distrus în mod repetat de proiectile de mortier de calibru 60 mm, precum și mai multe drone de dimensiuni mici, medii și mari.

Activitatea s-a derulat pe o perioadă de patru săptămâni și a cuprins mai multe exerciții cu trageri de luptă cu sistemul DE M-SHORAD montat pe vehiculul de luptă Stryker. Pe lângă militari, în poligon au fost prezenți și reprezentanții companiilor producătoare - Raytheon și Kord.

Potrivit unui comunicat de presă, din 16 mai, al Raytheon, sistemul DE M-SHORAD (sistem mobil de apărare antiaeriană cu rază mică de acțiune bazat pe energie dirijată) a identificat, urmărit, țintit și distrus de fiecare dată bombele de aruncător, cu care s-au simulat atacuri executate după scenarii din lumea reală.

De asemenea, recenta evaluare operațională de la White Sands a inclus și neutralizarea mai multor drone de dimensiuni mici, medii și mari, se mai precizează în comunicat.

„Soldații din teren se confruntă cu amenințări din ce în ce mai complexe, iar senzorii, software-ul și laserele noastre, care au demonstrat cu succes capabilități de luptă, sunt pregătite să le ofere un nou nivel de protecție”, a declarat Annabel Flores, președintele Electronic Warfare Systems de la Raytheon Intelligence & Space.

„US Army ne-a pus în fața celei mai dificile provocări de până acum – contracararea rachetelor, artileriei și mortierelor (counter rocket, artillery and mortar - prescurtat C-RAM) și am făcut un pas esențial spre furnizarea unei apărări antiaeriene manevrabile cu rază scurtă de acțiune, de care soldații au nevoie”, a spus Annabel Flores,

Kord se ocupă de integrarea sistemului pe vehiculul de luptă Stryker, în timp ce Raytheon oferă modulul de armă laser de mare putere, de 50 kW, sistemul radar, sistemul de control al fasciculului și senzorul de țintire.

În cursul anului 2022, primele patru unități DE M-SHORAD (Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense) vor fi livrate US Army, pentru înzestrarea unităților din brigăzile luptătoare.

Armele HEL (High Energy Laser) pot fi folosite ca sisteme de sine stătătoare sau instalate rapid pe o varietate de platforme.

În decembrie 2021, Forțele Navale americane au testat cu succes, în Golful Aden, o armă laser de mare putere instalată la bordul navei de desant de capacitate mare USS Portland (LPD-27) din clasa San Antonio.

Rusia încearcă și ea să rămână un jucător în zona armelor de ultimă tehnologie. Pe 18 mai, la două zile după comunicatul Raytheon, vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat că Rusia folosește arme laser, în cadrul operației militare speciale din Ucraina, în special complexul laser Zadira, capabil să lovească ținte la distanțe de până la cinci kilometri.

Probabil, acest complex Zadira, despre care nu s-a știut nimic până în prezent, este destinat neutralizării țintelor terestre cu viteză mică și fără blindaj – mijloace auto.

Capabilitatea C-RAM bazată pe laser realizată de Raytheon este o premieră mondială, misiunile C-RAM fiind executate, până în prezent, cu ajutorul tunurilor automate de calibru mic cu cadență foarte mare și rază mică de acțiune. În categoria C-RAM intră sistemele Phalanx, Iron Dome, MANTIS, Porcupine, DRACO, Goalkeeper, LD-2000 (China) și AK-630 (Rusia).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel