Singurul candidat din scrutinul partidului , von der Leyen a enumerat războiul din Ucraina, criza din Gaza care destabiliza Orientul Mijlociu și ascensiunea Chinei drept provocări cheie pentru Uniunea Europeană..
"Și aici, acasă, prietenii lui Putin (președintele rus Vladimir) încearcă să ne rescrie istoria și să ne deturneze viitorul. Ei răspândesc ura din spatele tastaturilor", a declarat ea într-un grup de partide la București.
„Europa noastră pașnică și unită este contestată ca niciodată de către populiști, naționaliști, demagogi”.
Von der Leyen a câștigat cu 400 de voturi pentru și 89 împotrivă, a spus un oficial PPE. Sprijinul vine înaintea alegerilor parlamentare la nivelul întregii UE din iunie, care vor duce la numirea unei noi liste de oficiali de vârf ai UE - inclusiv șeful Comisiei cu sediul la Bruxelles.
Noul mandat se anunță a fi la fel de complicat ca actualul
Considerată în prezent drept favoritul clar pentru a conduce din nou Comisia, von der Leyen ar începe un nou mandat, în vreme ce Europa încearcă să-și consolideze securitatea și apărarea, în timp ce Rusia poartă război la granițele sale, iar Donald Trump dorește o întoarcere la Casa Albă.
Dacă va fi aprobată de liderii celor 27 de țări membre ale UE, ea va avea un alt mandat pentru a influența politicile majore ale UE, de la sprijinul pentru tehnologiile verzi până la screening-ul investițiilor chineze și sancțiunile împotriva Rusiei.
Ea a promis că va promova economiile statelor UE, va opri imigraţia ilegală în UE, va consolida competitivitatea şi afacerile, precum şi va sprijini fermierii pe măsură ce costul vieţii creşte.
Von der Leyen a promis, de asemenea, mai mult ajutor financiar și militar Ucrainei, care luptă împotriva invaziei ruse de mai bine de doi ani.
Viziunea președintelui Comisiei
Președintele Comisiei Europene pledează pentru „reducerea riscului”, în direcția scăderii dependenței față de China, pe care UE a etichetat-o drept „rival sistemic”.
În practică, aceasta înseamnă căutarea unei liste mai largi de furnizori pentru bunuri și materii prime esențiale, cum ar fi microcipurile, precum și crearea de noi instrumente pentru a proteja comerțul european.
Von der Leyen a criticat, de asemenea, Beijingul pentru creșterea represiunii interne, pentru economia închisă și inegală față de afacerile străine și pentru că nu a stat de partea UE pe subiectul războiului din Ucraina.
În același timp, von der Leyen trebuie să recâștige încrederea actorilor din Orientul Mijlociu. UE a fost profund divizată în privința conflictului și s-a luptat să vorbească cu o singură voce, scrie DW. Von der Leyen a fost criticată pentru că este prea strâns legată de cauza Israelului, în timp ce șeful diplomațâiei europene, spaniolul Josep Borrell, a adoptat o linie mult mai dură față de Israel.
Potențiala lui realegere, în noiembrie, a lui Trump ca președinte al SUA ar avea implicații uriașe în UE, de la sprijinul pentru Ucraina, până la poziția SUA față de Rusia și NATO, dar și privind disputele comerciale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News