China ridică ștacheta: Al patrulea portavion chinez va avea propulsie nucleară. În lume doar două țări dețin astfel de nave iar una e SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Cel de-al patrulea portavion al Chinei ar putea avea, în premieră pentru țara comunistă, propulsie nucleară.

La Situl nr. 1 al Institutului de Energie Nucleară (cunoscut și sub numele de Baza 909) se lucrează de zor la proiectul Longwei („Puterea Dragonului”).

China a construit un prototip de reactor nuclear care poate fi amplasat pe o navă de război de mari dimensiuni. Acest lucru este un indiciu că Beijingul lucrează la primul portavion cu propulsie nucleară, au declarat cercetătorii de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury pentru AP.

„Cu excepția cazului în care China dezvoltă crucișătoare cu propulsie nucleară, care au fost utilizate doar de Statele Unite și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, atunci Proiectul se referă cu siguranță la un efort de dezvoltare a unui portavion cu propulsie nucleară”, arată cercetătorii.

Ei au studiat imagini din satelit ale Bazei 909 de lângă Leshan, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, precum și surse deschise, inclusiv licitații pentru proiecte, dosare de personal și studii de impact asupra mediului.

Potrivit analiștilor, imaginile sunt prima confirmare a speculațiilor care au circulat de mult în mass-media, sugerând că cel de-al patrulea portavion al Chinei va avea propulsie nucleară. Proiectul rectorului din Leshan a fost numit proiectul Longwei („puterea dragonului”).

 

Doar Franța și SUA au portavioane cu propulsie nucleară

 

Marina Chinei este deja cea mai mare din lume, din punct de vedere numeric, și s-a modernizat rapid. Adăugarea de portavioane cu propulsie nucleară ar fi un pas major în realizarea ambițiilor Chinei de a avea o forță capabilă să opereze la zeci de mii de kilometri de coasta Chinei, ceea ce ar fi o provocare și mai mare pentru Statele Unite.

În 2018, China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) a emis un comunicat de presă în care afirmă că China intenționează să „tripleze eforturile” în construirea unor astfel de nave de război. Anunțul a fost ulterior șters. În timp ce China nu a comentat încă raportul AP, în martie Yuan Huazhi, comisarul politic al Armatei de Eliberare a Armatei Populare Chineze (PLAN), a confirmat construcția unui al patrulea portavion și a spus că va fi specificat în curând dacă acesta va fi sau nu alimentat cu energie nucleară.

În prezent, doar Franța și Statele Unite au portavioane cu propulsie nucleară. Propulsia nucleară oferă acestor nave capacitatea de a naviga ani de zile fără realimentare, adăugând avantaje strategice unice.

SUA au 11 portavioane, ceea ce le permite să mențină mai multe grupuri de atac desfășurate în întreaga lume, în orice moment, inclusiv în Indo-Pacific.

 

Spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară și centrale nucleare plutitoare

Portavionul chinez Shandon cu avioane J-15 la bord. Foto: Ministerul Apărării din China

China are în prezent trei portavioane, dintre care cel mai recent, Fujian, a fost lansat în 2022 și a fost supus unor teste pe mare din septembrie 2024. Portavionul, echipat cu un sistem de catapultă electromagnetică, precum cele dezvoltate și utilizate de Marina SUA și urmează să intre în serviciu anul viitor.

Primul portavion al Chinei, Liaoning, este o navă sovietică reutilizată, construită în Ucraina, iar al doilea (Shandong) a fost construit în China, dar bazat pe designul sovietic.

Informațiile despre lucrările la un reactor nuclear pentru o navă de suprafață mare au apărut pe site-urile companiilor specializate de stat chineze din 2017, arată Vasili Kașin, director al Centrului de Studii Europene și Internaționale Cuprinzătoare la Universitatea de Științe Economice (HSE).

Mai mult, China dezvoltă un proiect de centrală nucleară plutitoare pentru utilizare în Marea Chinei de Sud, iar lucrările inițiale au fost făcute la construcția unui spărgător de gheață chinezesc cu propulsie nucleară, a continuat Kașin.

De asemenea, din anii 2000, Rusia a discutat cu China despre transferul rusești de reactoare nucleare pentru centralele nucleare plutitoare, a adăugat el. În general, a spus Kașin, China se consideră o putere maritimă, iar un portavion cu propulsie nucleară îi va oferi o prezență militară globală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel