Două dintre viitoarele portavioane ale Marinei americane vor fi numite după foştii preşedinţi Bill Clinton şi George W. Bush, a anunţat luni Joe Biden, continuând tradiţia US Navy.
Bill Clinton a fost preşedintele Statelor Unite din 1993 până în 2001, perioadă în care avioanele americane au efectuat lovituri în Irak şi Iugoslavia.
În ce îl priveşte, George W. Bush a fost pilot în Garda naţională aeriană şi a ocupat Casa Albă din 2001 până în 2009. Tatăl său, fostul preşedinte american George H.W Bush, a dat şi el numele ultimului din cele 10 portavioane ale clasei Nimitz, în serviciu activ din 2009.
"Viitorul USS William J. Clinton (CVN 82) şi viitorul USS George W. Bush (CVN 83) vor începe să fie construite în următorii ani", a declarat preşedintele american în exerciţiu.
Nu a fost avansată încă o dată pentru livrarea celor două portavioane, dar acest moment s-ar putea amâna mult după anul 2035, de vreme ce al treilea portavion, USS Enterprise (CVN-80), va fi livrat la 11 ani de la semnarea contractului de achiziție, în septembrie 2029, cu o întârziere de 18 luni.
Al doilea portavion din clasa Ford, USS John F. Kennedy (CVN-79), urmează să fie predat Marinei SUA în cursul acestui an.
Marina americană are în serviciu 11 portavioane. Clasa Ford, la următorul nivel
Imagine concept cu un F-35C operând de pe portavionul american Gerlad R. Ford. Photo source: FighterJetsWorld.com
Portavioanele americane, cu propulsie nucleară, sunt - alături de submarinele nucleare - elementul central al capacităţii de proiecţie a US Navy pe plan internaţional.
SUA dispun de 11 portavioane care le oferă capacitatea de a-și proiecta forța oriunde pe glob. Alături ce cele 10 portavioane din clasa Nimitz, Marina SUA mai operează USS Gerald R. Ford, cel mai scump portavion construit vreodată.
Construite de șantierul naval Huntington Ingalls Industries-Newport News, portavioanele din clasa Gerald R. Ford au o deplasament de 97.000 de tone și o lungime de 337 de metri.
Echipate cu senzori de ultimă generație, un portavion din clasa Gerald R. Ford dispune de patru catapulte electromagnetice care pot lansa în luptă F-35 și Super Hornet la foc automat, cu 160 de ieşiri pe zi, 25% mai mult decât actuala clasă, Nimitz. În plus, turbinele nucleare sunt de trei ori mai puternice decât cele ale celor 10 portavioane din clasa Nimitz.
USS Gerald R. Ford (CVN-78), nava care dă și numele clasei, dispune de tehnologii de ultimă generație.
Marina SUA are trei portavioane care se află în construcție: USS John F. Kennedy (CVN-79), urmează să fie predat Marinei SUA în cursul acestui an, USS Enterprise (CVN-80) și USS Doris Miller (CVN-81).
Condițiile referitoare la achiziția acestor două portavioane nu au fost încă decise. La fel ca și în cazul USS Enterprise și USS Doris Miller, este posibil ca acestea să facă obiectul unei achiziții de grup, pentru a reduce prețul materialelor necesare construcției lor și pentru a optimiza costurile cu forța de muncă.
Cele mai mari provocări cu care se confruntă și programul de construcție al portavioanelor SUA sunt lipsa forței de muncă, inflația și problemele lanțului de aprovizionare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News