Ucraina, care de mai bine de doi ani rezistă unei invazii pe scară largă a teritoriului său, a lansat o operațiune militară surpriză în regiunea Kursk a Rusiei pe 6 august, punând mâna, printre altele, pe orașul Sudja, un hub energetic important. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski raporta că forțele sale au reușit să controleze aproximativ 1.250 de kilometri pătrați de teritoriu rus.
În timpul campaniei lor, ucrainenii au distrus podurile peste râul Seim și, ulterior, mai multe traversări de pontoane. La sfârșitul lunii august, The Wall Street Journal a scris că câteva mii de soldați ruși ar putea fi încercuiți.
Deși declarațiile anterioare ale comandanților ceceni din rândurile armatei ruse nu erau întotdeauna de încredere, de data aceasta acțiunile rușilor sunt mai susținute.
Apti Alaudinov, șeful forțelor cecene de la Akhmat și comandant adjunct al Administrației Politice Principale a Forțelor Armate Ruse, declara că forțele sale au capturat deja mai multe așezări, informație parțial confirmată de contul Telegram DeepStateUA , care a fost citat de agenția ucraineană Unian.
Din rapoartele actuale, se pare că rușii au reușit deja să treacă râul de pe malul celălalt, chiar și cu tehnică militară.
Următoarele 24 de ore vor fi decisive
Totuși, acțiunile rușilor erau așteptate de mult de ucraineni. ”Să ne amintim pentru ce a fost criticat comandamentul ucrainean în ultima lună. Că rușii nu au reacționat la operațiunea ucraineană Kursk. Acum se întâmplă, remarcă expertul militar Mihail Samus.
Referindu-se la acțiunile de contraofensivă a rușilor, analistul politico-militar Alexandr Kovalenko a menționat că, după ce a mărit grupul Kursk la peste 35 de mii de oameni, comandamentul rus a decis că acest număr va fi suficient pentru a îndepărta forțele armate ucrainene din regiunea Kursk.
Kovalenko a remarcat că mișcarea rușilor a început în zona așezărilor Apanasovka-Snagost, Zhuravli-Kalinov, Pogrebki și Borki. Astfel, forțele ruse acționează din patru direcții deodată.
În general, după cum a remarcat Kovalenko, rușii „au o superioritate cantitativă în regiunea Kursk, dar acest raport de forțe a existat de la începutul războiului. De asemenea, există o utilizare limitată a artileriei și o reducere a atacurilor din partea bombelor aeriene cu planare, a explicat analistul.
La rândul său, într-un interviu pentru NV, expertul militar Mihail Samus a explicat că Rusia a lansat acum acțiuni contraofensive cu forțe mici. Imaginile publicate până acum arată că coloanele ofensive sunt de dimensiunea companiei, nu de dimensiunea diviziei.
Rușii „încearcă să deblocheze districtul Glușkova (zona ocupată de ucraineni), dar aceasta este o operațiune riscantă”, a adăugat Samus.
Analistul afirmă că dacă forțele care încearcă să recucerească districtul Glușkova se angajează într-o operațiune complicată pentru a obține acest teritoriu, vor oferi, de fapt, o oportunitate Ucrainei de a controla și monitoriza mai bine situația în acea zonă.
Samus a explicat că în nordul regiunii, rușii sunt limitați de un râu, traversări de pontoane peste care sunt complet controlate și distruse de aviația ucraineană. Pe celelalte trei părți, forțele ucrainene așteaptă armata rusă.
„Dacă încearcă să contraatace acum, vor avea nevoie de forțe mari, adică vor fi atrași în bătălii, vor avea nevoie de mai multe resurse din Donbass ... Adică încep două operațiuni active în paralel”, a spus Samus.
Desigur, atunci când Ucraina a început această operațiune, numeni nu se aștepta că va fi o plimbare ușoară. Mai devreme sau mai târziu, Rusia urma să ia contramăsuri.
Așa cum remarca și general-locotenentul în retragere Igor Romanenko, situația actuală a Forțelor ucrainene nu este ușoară, deoarece apărarea de succes necesită rezerve care au fost deja folosite de partea ucraineană pentru o ofensivă în această direcție.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News