Saab, compania care a creat avionul Gripen, se confruntă cu provocarea de a înlocui emblematicul avion de luptă, adaptându-se în același timp la cerințele în continuă evoluție ale războiului aerian modern. Dar nu este vorba doar de înlocuirea unui avion, ci de regândirea întregii abordări privind lupta aeriană.
Saab prepares Gripen jet successor with stealth fighters and AI-powered droneshttps://t.co/Tou2WpBMU3
— Air Recognition (@AirRecognition) December 17, 2024
Intră în scenă conceptul de combinare a avioanelor cu și fără pilot într-un mod care nu a mai fost făcut până acum. Potrivit lui Peter Nilsson, șeful diviziei de programe avansate a Saab, compania are în vedere integrarea dronelor în viitoarea sa strategie privind utilizarea aeronavelor de luptă.
Totuși, acestea nu sunt drone obișnuite - acestea ar fi ''camarazi de luptă'', eventual concepute ca momeală pentru a distrage rachetele și focul inamic de la avioanele de luptă cu echipaj. Această abordare ar putea schimba modul în care forțele aeriene gândesc acum apărarea aeriană, dronele acționând ca un scut pentru piloți, preluând cea mai mare parte a atenției și a puterii de foc a inamicului.
Ideea de a utiliza dronele ca momeală câștigă deja teren în cercurile aviației militare, iar dacă Saab reușește, ar putea schimba complet paradigma viitoarelor strategii de luptă aeriană.
Dar Saab nu explorează doar acest aspect. De asemenea, Saab analizează serios integrarea tehnologiei stealth în noile sale modele - o caracteristică tehnică cu care nu a mai lucrat până acum. În timp ce JAS 39 Gripen a fost întotdeauna un avion de luptă eficient, tehnologia stealth l-ar duce la nivelul următor. În câmpul de luptă de astăzi, bazat pe radar și de înaltă tehnologie, capacitatea de a rămâne nedetectat de sistemele inamice este crucială.
Saab mizează mult pe ideea că următoarea generație de avioane de luptă va trebui să fie invizibile pe radar, pentru a supraviețui și a depăși apărarea antiaeriană inamică avansată. Integrarea caracteristicilor stealth este o mișcare îndrăzneață pentru Saab, dar poate fi necesară dacă Suedia dorește să mențină un avantaj competitiv în luptele aeriene moderne.
Cu toate acestea, ca în cazul tuturor proiectelor majore de apărare, ambițiile Saab sunt însoțite de provocări serioase. Guvernul suedez va trebui să ia o decizie cu privire la viitorul flotei de avioane de luptă a Suediei în următorii câțiva ani și, deși compania Saab este nerăbdătoare să-și asume această sarcină, realitatea este că piața pentru noile avioane de luptă este extrem de competitivă.
Țările din întreaga lume sunt deja în curs de dezvoltare a propriilor avioane de vânătoare de ultimă generație, ceea ce face ca potențialul de export internațional pentru un nou avion de vânătoare suedez să fie cel puțin incert.
Acesta este motivul pentru care Saab se concentrează în primul rând pe satisfacerea nevoilor forțelor aeriene suedeze. Potrivit lui Peter Nilsson, obiectivul nu este neapărat de a construi un avion de luptă pentru piețele globale, ci este vorba despre asigurarea faptului că apărarea națională a Suediei este puternică și de durată, chiar dacă nimeni altcineva nu cumpără aeronava.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News