Următoarea fază a ''operației militare Kursk'': Zona de luptă din regiunea rusă a crescut cu 70 km pătrați într-o singură zi

Cristian Soare |
Data publicării:
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Forțele ucrainene au avansat 70 km pătrați (43 mile pătrate) în regiunea Kursk din Rusia într-o singură zi, potrivit calculelor agenției ruse de presă Agenstvo, care a raportat duminică seara, 11 august, că zonă de luptă actuală este de 720 km pătrați (447 mile pătrate). De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a mai raportat că, pe baza imaginilor, informaţiilor și a înregistrărilor video opţiune din Rusia și Ucraina, între sâmbătă, 10 august, și duminică, 11 august, forțele ucrainene au avansat spre vest și nord-vest în regiunea Kursk.

Potrivit Agenstvo, cel mai îndepărtat punct de frontieră în care au avut loc lupte este satul Obshchy Kolodez din districtul Korenevsky, care se află la 28 km de frontieră și la 9 km de drumul Lgov-Rylsk. Între timp, partea ucraineană nu a confirmat oficial avansul său în regiunea Kursk, în timp ce Kremlinul ar putea încerca să calmeze populația.

The Insider a relatat pe Telegram că Ministerul rus al Apărării publică materiale video cu "lovituri reușite" asupra forțelor ucrainene în direcția Kursk - dar imaginile au fost filmate cu mult timp în urmă în alte locuri.

De exemplu, o înregistrare video publicată la 10 august de agenția media de stat RIA Novosti susține că prezintă efectuarea de lovituri în regiunea Kursk, în apropierea frontierei ucrainene, însă jurnaliștii indică faptul că imaginile au fost filmate de fapt în timpul unor atacuri asupra orașelor Kreminna și Chasiv Iar din regiunile Luhansk și Donețk din Ucraina.

Operațiunea ucraineană de la Kursk este în curs de desfășurare de aproape o săptămână. Reprezentanții guvernului ucrainean nu au vorbit încă în detaliu despre operațiune, deși președintele Volodimir Zelenski a făcut o scurtă referire la aceasta în discursul său din seara zilei 10 august, când a menționat că: ,,Astăzi, comandantul-șef Sîrskîi a raportat deja de mai multe ori - despre situația de pe linia frontului și despre acțiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului. Mulțumesc fiecărei unități a forțelor noastre de apărare care face posibil acest lucru.'' 

Este evident că ucrainenii au angajat mai multe brigăzi, sau cel puțin elemente ale mai multor brigăzi, pentru a forma ceea ce pare a fi un grup operațional de manevră.

The Insider a descoperit, de asemenea, un fals similar într-o publicație a Ministerului rus al Apărării, care se presupune că arată noi atacuri ale armatei ruse în regiunea Sumy din nordul Ucrainei. Jurnaliștii au descoperit că materialul video a fost de fapt publicat de agenția rusă de stat TASS la 14 iulie anul acesta.

Ucraina a trimis trupe în regiunea rusă Kursk pe 6 august - în cea mai mare operațiune transfrontalieră a Kievului de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei, acum mai bine de doi ani.

Asaltul, care a provocat fugă a zeci de mii de persoane, este cel mai important atac al unei armate străine pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru AFP că operațiunea a avut ca scop întinderea trupelor Moscovei și destabilizarea țării, după luni de avansări lente ale Rusiei pe linia frontului.

Atacul pare să fi luat Kremlinul prin surprindere, armata Moscovei mobilizând în grabă trupe din rândul rezerviştilor, tancuri, aviație, artilerie și drone în încercarea de a-l înăbuși.

 

Următoarea fază a ''operației militare Kursk''

 

Ca toate operațiile militare, această incursiune militară ucraineană în regiunea rusă Kursk a fost planificată ca o operație în mai multe faze, inclusiv acţiuni de pregătire premergătoare. Aceste operații de ''modelare a misiunii'' ar fi inclus toate activitățile de culegere de informații, de pregătire a forțelor, de securitate operațională, de logistică și alte aspecte necesare pentru a pregăti un Grup Operativ de Manevră (Kursk) (OMG-K) pentru luptă, după cum precizează expertul militar Mick Ryan al Center for Strategic and Internaţional Studies (CSIS) , într-un articol publicat pentru Kyiv Post.

După cum spune expertul, alte faze ale operației vor fi fost planificate, inclusiv bătăliile "de pătrundere" și "de străpungere", exploatarea continuă și fazele de consolidare. Acestor faze li se vor aplica o serie de forțe și elemente de sprijin.

Dar, în același timp, vor fi fost definite obiective minimaliste și maximaliste, cu potențialul de a adapta operațiunile în funcție de factori precum gradul de rezistență a inamicului, rata de avansare a OMG-K ucrainene, consumul de resurse critice (combustibil, alimente, muniție etc.) și și viabilitatea mijloacelor esențiale, precum sisteme EW, apărarea aeriană, logistică, sprijinul aerian etc.

Prima fază a incursiunii ucrainenilor, "pătrunderea", a fost finalizată. În prezent se află în faza de "exploatare". Multe operațiuni includ, de asemenea, în mod normal, o "limită de exploatare" care este guvernată de lucruri precum terenul, logistică, postură și reacția inamicului, precum și de obiectivele operaționale și strategice ale operațiunii.

În timp ce rușii încep încet, dar sigur, redistribuirea forțelor pentru a închide breșa de la frontiera lor și pentru a încerca să îi împingă pe ucraineni înapoi în Ucraina, merită să ne gândim la opțiunile pe care le-ar putea avea ucrainenii odată ce ajung la limita maximă până la care pot avansa pe teritoriul Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel