Războiul împotriva Ucrainei declanșat de Federația Rusă a arătat o nevoie urgentă de muniție la nivelul statelor aliate. În acest sens industriile de apărare din întreaga Europă încearcă să se adapteze și să se implice cât mai acrtiv în procesul de producție.
În contextul unei situații sumbre la nivelul industriei de apărare din România, o cale de revitalizare e reprezentată de parteneriatele cu giganți euro-atlantici.
Un astel de exeplu urmărește și Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești care a semnat un document de tip memorandum pentru modernizarea producției de muniție și dezvoltarea de capabilități de producție, alături de GD, prin divizia General Dynamics Ordnance and Tactical Systems. Acordul a fost semnat și în prezența Excelenței Sale doamna ambasador Kathleen Kavalec.
Corneliu Vișoianu, directorul general al UPS Dragomirești, consideră semnarea documentului o „zi istorică pentru industria de apărare dâmbovițeană”.
„Astăzi în prezența Domnului Ministru Radu Oprea și a Doamnei Ambasador Kathleen Kavalec am semnat documentul care consacră cooperarea UPS DRAGOMIREŞTI cu General Dynamics Ordnance and Tactical Systems din Statele Unite ale Americii, pentru modernizarea producției de muniții de calibru mare și dezvoltarea de capacități de producție pentru muniție standard NATO.Mulțumesc întregii echipe pentru încredere și eforturile susținute. Da, împreună putem!”, a transmis Corneliu Vișoianu.
UPS Dragomirești țintește producția de muniție de 155 mm, dar și de muniție pentru tancuri Abrams de 120 mm
Despre acord a vorbit și ministrul Radu Oprea, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi 24. El a mai subliniat că România dorește să devină principalul producător pentru muniția tancurilor Abrams.
Tancul M1A2 Abrams Sepv2, alături de un F-35, expuse în cadrul ediţiei de anul acesta a expoziţiei dedicate industriei de armament "Black Şea Defense, Aerospace and Security" (BSDA). Photo source: DefenseRomania
„Sunt proiecte la care lucrăm de mai multă vreme, unele au început deja, unele s-au concretizat deja prin memorandumuri semnate. Un alt memorandum a fost semnat astăzi în prezența ambasadoarei Kavalec cu GDOTS, General Dynamics, partea care produce muniție. Vrem să transformăm fabrici din cadrul ROMARM într-un centru de excelență pentru muniția mare, calibru 120 mm, 155 mm, să producem în România și să exportăm din România în țările din estul Europei și centrale pentru tancurile americane care deja sunt prezente în cât mai multe țări, România urmând să fie acest pol, acest centru de excelență, în care vom produce această muniție.
Suntem avansați în acest proiect, pentru că am lucrat foarte mult timp în urmă, e definit proiectul, știm valoarea investițiilor, timpul, azi a fost semnat acest parteneriat între ROMARM și General Dynamics”, a explicat ministrul.
„Ne dorim ca România să devină principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams. Am avut deja inspecția experților și e un proiect la care lucrăm de mai multă vreme, este concretizat, știm toți pașii pe care îi avem de făcut”, a mai explicat el.
România va achiziționa 54 de tancuri Abrams în uz, modernizate, și 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.
Până în prezent bătrânul TR-85M1 Bizonul e cel mai modern tanc aflat în dotarea forțelor noastre terestre.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News