Upgrade pentru arma americană care, în timpul războiului rece, dădea fiori reci tanchiștilor inamici

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Cei mai buni oameni de știință ai Forțelor Armate ale SUA lucrează la un nou proiect secret, despre care unul dintre cei mai înalți oficiali ai Pentagonului speră că va putea opri orice atac masiv al Rusiei sau Chinei.

Proiectul este numit ”Assault Breaker II” și informațiile despre acesta sunt foarte puține. Denumirea face trimitere la sistemul cu același nume, din perioada războiului rece, ”Assault Breaker”, care era destinat opririi unui atac la scară mare cu tancuri din partea Rusiei. Atunci, ca și acum, Moscova deține superioritatea în blindate față de NATO.

Primele referiri la un proiect de acest gen au fost făcute, în 2015, la un an după ce Rusia a anexat Crimeea, iar NATO a realizat că amenințarea flancului său estic este mai mare decât se credea. Bob Work, adjunctul secretarului apărării de atunci, a amintit de proiectul din anii 1970 care consta în aeronave cu senzori pentru suprafețe mari [și] rachete purtătoare care, distribuiau o veritabilă pătură de submuniții care penetrau blindajul.

Subiectul a fost readus, recent, în atenția publică de  Terence Emmert, care îndeplinește temporar atribuțiile de subsecretar pentru cercetare și inginerie la Departamentul american al Apărării. Săptămâna trecută, în timpul unei prezentări online, Emmert a precizat că "Assault Breaker II [este] o abordare foarte promițătoare a modului în care putem depăși concurența noastră strategică", potrivit reporterului Stephen Trimble de la Aviation Week. "Dacă o facem bine, nu vom avea nevoie de Assault Breaker III", a mai spus Emmert.

În 2019,  șeful DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) de la acea vreme,  Steven Walker, a precizat că, Assault Breaker II este un set de noi sisteme de luptă bazate pe tehnologii și capabilități de ultimă generație.

Pentru a ne putea da seama în ce direcții ar putea merge cercetările din prezent, amintim că proiectul ”Assault Breaker” din timpul războiului rece avea două abordări, complet independente, dar prin care se obținea același rezultat. Prima consta în bombardierele strategice B-52, care, echipate cu cele mai moderne radare de la acea vreme, lansau rachete purtătoare de submuniții antitanc. Cea de-a doua, era reprezentată de sistemele de rachete sol-sol (echipate cu aceleași submuniții), care erau sprijinite cu informații din către aeronavele de supraveghere.

Elementele cheie de la acea vreme erau radarele cu scanare pe suprafețe mari, submunițiile inteligente și rețeaua de comunicații dintre elemente, precizează publicația Forbes. Exercițiul demonstrativ din 1982 din poligonul White Sands, New Mexico, a fost foarte convingător pentru sovietici, determinându-i să ia o pauză, a amintit, în 2015 subsecretarul apărării, Bob Work.

În prezent, Pentagonul dorește un sistem similar care, să poată neutraliza numărul mare de tancuri rusești și nave chinezești, în primele ore ale unui atac major, dând astfel Statelor Unite și NATO timpul necesar pentru mobilizarea completă a forțelor armate.

Conform unui raport important din 2017 al Consiliului Științific al Apărării, Assault Breaker II este o capabilitate care, se adaptează, în scurt timp, la capacitatea de atac a adversarului și îi interzice acestuia să folosească mijloacele de lovire până când, SUA și aliații săi își vor putea aduce capabilitățile clasice în zona de operații. Printre țintele vizate de Assault Breaker II, se află navele, sistemele de apărare antiaeriană, punctele de comandă, concentrările de tancuri și depozitele de aprovizionare, a remarcat Consiliul Științific.

Părți importante ale vechiului sistem Assault Breaker sunt încă în serviciul forțelor armate, cum ar fi  rachetele purtătoare sol-sol ale forțelor terestre, radarele pentru țintele de la sol etc. Se pare că Assault Breaker II se va baza pe aceste sisteme vechi, cărora li se poate adăuga senzori, muniții și tehnologii de rețea, de ultimă generație.

Potrivit analizei prezente de Forbes, deja există mijloacele care ar putea fi integrate în sistemul Assault Breaker II. În acest sens, Forțele Aeriene ale SUA (US AF) dețin drone invizible de supraveghere RQ-180, care echipate cu radarele potrivite, ar putea extinde acoperirea senzorilor. De asemenea, US AF și  Marina tocmai introduc în înzestrare noi rachete de croazieră cu rază lungă. Acestea ar putea fi echipate  noul tip de bombă super-inteligentă de mici dimensiuni ”Hoarda de Aur” (Golden Horde) care va avea rolul vechilor submuniții.

Consiliului Științific al Apărării a făcut, în 2017, câteva recomandări privind sistemul Assault Breaker II.

În primul rând, acesta ar trebui să vizeze zonele din spate ale adversarului, dar fără a merge prea mult în adâncimea teritoriului inamic. „Pentru a evita riscurile de escaladare a conflictului, orice contrastrategie credibilă a SUA nu trebuie să depindă de lovirea cu arme convenționale a țintelor de mare valoare ale Rusiei sau Chinei”.

De asemenea, sistemul nu trebuie să fie prea scump. „O contrastrategie nu poate depinde de desfășurarea pe scară largă a forțelor”, a continuat consiliul. La urma urmei, costurile unei prezențe mari în viitor „nu sunt durabile”.

Sistemul trebuie produs într-o cantitate suficientă, astfel încât adversarul să întâmpine dificultăți economice în contracararea acestuia. Există o modalitate simplă, dar nu ieftină pentru Rusia și China de a depăși Assault Breaker II, prin simpla adăugare a mai multor forțe, a recomandat Consiliul Științific.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel