„Costul programului elvețian de achiziție F-35 este estimat la peste 18 miliarde CHF pe durata de viață a aeronavei. Niciodată până acum un avion de luptă nu a costat atât de mult: mai mult de 40 000 de franci elvețieni pe oră de zbor. Răspunde F-35 cel puțin nevoilor forțelor noastre aeriene? Depinde de dumneavoastră să decideți”, a spus reprezentantul Le Center.
Partidele au cerut reluarea dezbaterii privind alegerea F-35 și implicațiile acesteia pentru apărare și parteneriatul strategic. Cu toate acestea, cererea a fost respinsă cu 51 de voturi împotrivă din partea partidelor LJS, MCG, PLR, UDC față de 41 de voturi pentru.
Petiție pentru a îndemna guvernul să înceapă discuțiile despre o posibilă renunțare la F-35
Ulterior, partidele au decis să lanseze o petiție pentru a îndemna guvernul să înceapă discuțiile privind fezabilitatea achiziționării avioanelor de luptă F-35.
Partidele politice insistă asupra faptului că mai mult de 80% din populație este împotriva achiziționării acestui avion.
„În urmă cu doi ani, am avertizat cu privire la riscul de a cădea într-o dependență periculoasă de Statele Unite prin achiziționarea avioanelor F-35. Evenimentele de după alegerea lui Donald Trump au fost ultima picătură”, se arată în petiție.
În plus față de dependența de Statele Unite, partidele adaugă că F-35 este prea mare, prea scump, are deficiențe operaționale grave și pur și simplu nu este potrivit pentru nevoile Elveției.
În 2022, a devenit cunoscut faptul că Elveția cumpără 36 de avioane de luptă F-35A pentru Forțele sale Aeriene. Tranzacția are o valoare de 6,035 miliarde CHF. Aceasta înseamnă aproximativ 6 miliarde de euro.
Compania americană Lockheed Martin urmează să livreze avioanele de luptă în perioada 2027-2030. Noile avioane vor înlocui actuala flotă de F/A-18 Hornets și F-5 Tiger a Forțelor Aeriene Elvețiene.
În 2021 F-35 a „învins” Rafale. Încă de atunci criticii au acuzat „opțiunea Ferrari”
Decizia de a alege F-35 în locul unor concurenți precum avionul francez Dassault Rafale în 2021 a stârnit controverse, oponenții catalogându-l drept o „opțiune Ferrari” nepotrivită pentru cerințele modeste ale Elveției.
Alegerea, aprobată la limită cu 50,1% într-un referendum din 2020 pentru finanțarea de noi avioane, a fost determinată de o combinație de evaluări tehnice și presiuni politice, inclusiv de dorința Elveției de a se alinia la sistemele compatibile cu NATO, în ciuda faptului că nu este stat membru.
Fiecare avion are un preț de aproximativ 85 de milioane de dolari, cu costuri suplimentare de infrastructură care duc cheltuiala totală per unitate aproape de 150 de milioane de dolari, conform unui raport din 2023 al Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA [GAO]. Costurile anuale de întreținere au crescut la 6,6 milioane de dolari per aeronavă, depășind cu mult estimările inițiale de 4,1 milioane de dolari, după cum se menționează în același raport.
Pentru Elveția, gradul de complexitate tehnologică al F-35 reprezintă atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Senzorii avansați ai avionului și interoperabilitatea cu sistemele NATO au promis să modernizeze Forțele Aeriene Elvețiene, înlocuind vechea flotă de F/A-18 Hornet și F-5 Tiger.
Cu toate acestea, dependența sa de actualizările software și de logistică controlate de SUA a generat îngrijorări cu privire la autonomia operațională. Elveția, o națiune care se mândrește cu independența sa, se confruntă cu problema de a depinde de Lockheed Martin și de guvernul SUA pentru întreținerea și modernizările importante.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News