Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant au prezentat noua strategie europeană de securitate economică, care urmărește să convingă cele 27 de state ale blocului să convină asupra unor controale mai puternice asupra exporturilor și ieșirilor de tehnologii care ar putea fi folosite militar de rivali precum China, scrie Reuters
Una dintre prioritățile UE se referă la reziliența și competitivitatea economiei UE.
Documentul nu a menționat nici măcar o dată China sau vreo țară anume, dar face referire la actori care„utilizează strategii de fuziune civilo-militară”, practic o referire indirectă la practicile Beijingului, care folosește din plin în zona militară informații dobândite în sfera civilă (spre exemplu, cercetătorii chinezi care s-au specializat la universitățile europene au fost cooptați, la întoarcerea în China, în activități ce au legătură cu industria militară).
Diplomații europeni au spus că strategia economică propusă se referă în mod clar la China, arată și NYT. Ei au spus că va dura probabil câteva luni de dezbatere înainte ca aceasta să devină o politică concretă, dar este un prim pas esențial pentru prevenirea ca obiectivele economice să submineze securitatea Uniunii Europene.
Comisia a identificat trei sectoare de priorități care sunt esențiale pentru menținerea avantajului competitiv - înalta tehnologie, tehnologia curată și tehnologia bio și a propus crearea STEP (O platformă de tehnologii strategice pentru Europa).
Inițiativa subliniază, de asemenea, modul în care Uniunea Europeană, una dintre cele mai mari economii ale lumii și un partener comercial cheie atât pentru China, cât și pentru Statele Unite, încearcă să-și gestioneze dependența economică de Beijing și să evite tipul de rupere economică cu Rusia care a urmat invaziei. al Ucrainei, arată și NYT.
Comisia Europeană consideră exportul și partajarea tehnologiilor emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic ca un risc potențial de securitate, deoarece ar putea permite „țărilor de interes” să le folosească în scopuri militare.
Documentul conține referiri la parteneriatul cu țări care au aceleași idei și folosește expresia „de-risking”, precum și la măsuri de reducere a dependenței economice față de China.
Una dintre probleme o reprezintă țările mari din UE. Astfel, Germania, Franța, Italia și Țările de Jos - nu sunt dornice să implementeze ce ar putea fi o intervenție perturbatoare a Bruxelles-ului în relațiile lor economice critice cu China. Acest lucru ar putea însemna că propunerile Comisiei ar putea fi diluate, mai scrie publicația americană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News