Uniunea Europeană prezintă prima strategie industrială de apărare: Achiziţia de ''echipamente militare europene'' ar trebui să fie o prioritate

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) aflat pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Sursa foto: EDR Magazine.
Vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) aflat pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Sursa foto: EDR Magazine.

Prima strategie industrială europeană de apărare la nivelul UE, care prevede o implicare serioasa si a Ucrainei, a fost prezentată de Comisia Europeană la 5 martie. Strategia Industrială Europeană de Apărare (EDIS) stabilește o viziune clară, pe termen lung, pentru realizarea pregătirii industriei de apărare în Uniunea Europeană.

Ca prim mijloc imediat și principal de punere în aplicare a strategiei, Comisia Europeană introduce propuneri legislative pentru Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIP) și un cadru de măsuri pentru a asigura disponibilitatea și furnizarea la timp a echipamentelor militare.

Strategia subliniază provocările cu care se confruntă în prezent baza industrială și tehnologică de apărare europeană (BTID) și identifică oportunitățile de valorificare deplină a potențialului acesteia, stabilind direcția de dezvoltare pentru următorul deceniu.

Pentru a sprijini statele membre în atingerea acestor obiective, European Defence Industrial Strategy (EDIS) propune un set de măsuri care vizează:

  1. Sprijinirea unei solicitari mai eficiente a cererii de apărare colectivă a statelor membre;

  2. Asigurarea disponibilității tuturor produselor de apărare, în orice circumstanțe și în orice orizont de timp;

  3. Asigurarea faptului că bugetele naționale și ale UE sprijină cu mijloacele necesare adaptarea industriei europene de apărare la noul context de securitate;

  4. Integrarea unei culturi a pregătirii pentru apărare în toate politicile, în special prin solicitarea unei revizuiri a politicii de împrumut a Băncii Europene de Investiții în acest an;

  5. Dezvoltarea unor legături mai strânse cu Ucraina, prin participarea acesteia la inițiativele Uniunii în sprijinul industriei de apărare și prin stimularea cooperării între UE și industriile de apărare ucrainene;

  6. Colaborarea cu NATO și cu partenerii strategici, cu partenerii similari și internaționali și cooperarea mai strânsă cu Ucraina.

Europa a păstrat o bază industrială de apărare de la sfârșitul Războiului Rece, dar nu este suficient de competitivă, a declarat miercuri un oficial al Comisiei Europene. "Este acolo, dar nu suntem capabili să producem la timp și în cantități mari".

Proiectul, relatat pentru prima dată de Bloomberg, nu include volumul granturilor - deși este sigur că acesta va fi de ordinul miliardelor de euro. De asemenea, lipsește o direcție precisă pentru cât de multe achiziții publice ar trebui să direcționeze capitalele UE prin intermediul industriei locale. 

Deși mandatul Comisiei expiră după alegerile din iunie, diplomații au declarat că au primit asigurări că dosarul va fi promovat în cadrul următoarei Comisii, care va fi probabil condusă din nou de președintele Ursula von der Leyen.

Principalul obiectiv al Strategiei Industriale Europene de Apărare, care nu are caracter obligatoriu, este ca blocul comunitar să treacă la o "schimbare de paradigmă de la răspunsul de urgență la pregătirea pentru apărare". Ea este însoțită de un fond de bani, Programul european de investiții în domeniul apărării.

"Nu este doar un program de finanțare, ci și un program de organizare industrială", a declarat oficialul Comisiei.  

În ceea ce privește cererea, Comisia Europeană vrea să se asigure că guvernele europene cumpără mai mult echipament militar european și că achiziționează armament în comun pentru a face cheltuielile mai eficiente.

În ceea ce privește oferta, Bruxelles-ul încearcă să facă baza industrială tehnologică și de apărare europeană (EDTIB) mai puțin expusă riscului și mai flexibilă, asigurând în același timp securitatea aprovizionării pentru state în caz de urgență prin crearea unor mecanisme care să permită industriei de apărare să aibă prioritate față de comenzile și companiile civile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel