Potrivit comunicatului CAE, scopul acestei misiuni civile este de a crește reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul managementului crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv securității cibernetice și combaterea manipulării și interferențelor informaționale (FIMI).
Potrivit Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, desfășurarea misiuni civile (EUPM Moldova) va fi inițiată oficial, în cadrul următoarei Conferințe privind Comunitatea Politică Europeană, care va avea loc pe 1 iunie 2023, chiar în Republica Moldova.
"Astăzi ne sporim sprijinul pentru Moldova în protejarea securității, integrității teritoriale și suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni este un alt semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale", a spus Borrell.
Misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la dezvoltarea strategiilor și politicilor și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în ceea ce privește avertizarea timpurie, detectarea amenințărilor și răspunsul.
Misiunea va include o unitate de proiect, care este responsabilă de identificarea și implementarea proiectelor în domeniile menționate mai sus.
Misiunea, la solicitarea Moldovei, va avea un mandat inițial de doi ani, sediul operațional urmând să fie situat în țară. În prezent, Stefano Tomat va fi responsabil de proiect, iar ulterior va fi numit un șef de misiune care conduce operațiunile de pe teren.
În concluziile sale din 15 decembrie 2022, Consiliul European a confirmat că UE va continua să ofere tot sprijinul necesar Moldovei în timp ce aceasta se ocupă de impactul cu mai multe fațete al războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei.
Se reamintim că luna trecută Josep Borrell a raportat că UE dorește să aplice sistematic modelul „instruire și echipare” misiunilor sale civile și pregătește o nouă misiune în Moldova. O abordare similară a fost utilizată în Niger și Somalia.
UE a cerut, de asemenea, impunerea de sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși din Moldova și Georgia. Ei vor să impună restricții pe fondul temerilor tot mai mari de interferență rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News