Agenția de știri ucraineană Ukrinform a relatat joi că maiorul Illia Yevlash, care a fost numit șef al Biroului pentru Relații Publice al Comandamentului Forțelor Aeriene în luna martie, a declarat că unii piloți ucraineni aproape au terminat cursurile de pregătire pentru operarea avioanelor F-16.
Analiștii militari consideră că adăugarea de F-16 la armata Kievului reprezintă o îmbunătățire a Forțelor Aeriene ale acesteia. Pentru o mare parte din războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, Ucraina s-a bazat pe avioane MiG și Sukhoi din epoca sovietică.
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina.
Mai mulți aliați ai Kievului au promis F-16, iar piloții ucraineni sunt instruiți de o coaliție internațională în ceea ce privește pilotarea avioanelor de luptă. Antrenamentele au avut loc în Franța, Marea Britanie, Danemarca și Statele Unite.
,,Pregătirile sunt în curs de desfășurare. Acest proces continuă în mod constant la diferite niveluri și avem deja piloți care își termină direct pregătirea pe F-16, iar de îndată ce va fi posibil, F-16 vor ajunge în Ucraina", a declarat Yevlash, potrivit Ukrinform. "Bineînțeles, acești piloți vor fi deja pregătiți să execute misiuni de luptă direct în spațiul aerian ucrainean".
Retorica agresivă a Rusiei se intensifică pe măsură ce Ucraina este tot mai aproape să primească F-16
Rusia avertizează Ucraina și Occidentul că avioanele de luptă F-16 vor fi considerate avioane cu capacitate nucleară, în timp ce SUA nu văd niciun indiciu că Rusia s-ar pregăti să utilizeze arme nucleare, în ciuda retoricii agresive a Moscovei.
Ministerul rus de Externe a avertizat Kievul că, indiferent de ce versiune a avioanelor F-16 va fi livrată Ucrainei, Rusia le va considera ca fiind cu capacitate nucleară și va considera livrarea aeronavelor drept o provocare intenționată a SUA și NATO, potrivit Newsweek.
Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că avioanele de luptă vor fi pregătite de luptă după Paștele ortodox, care a fost sărbătorit pe 5 mai. Deși avioanele F-16 pot fi echipate cu anumite arme nucleare în configurația adecvată, Ucraina nu are un arsenal nuclear și nu au existat indicii că vreunul dintre aliații săi intenționează să le trimită Kievului.
Mai mult, John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică de la Casa Albă, a declarat că, pentru a-și proteja trupele de a nu fi lovite de arme de fabricație occidentală, Rusia ar trebui pur și simplu să le retragă de pe teritoriul Ucrainei. În plus, Kirby a susținut că SUA nu văd niciun semn că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare, în ciuda "retoricii agresive" a Moscovei, potrivit Vocea Americii.
Ministerul rus de Externe a avertizat, de asemenea, că Ucraina și "sponsorii săi occidentali ar trebui să realizeze că pașii lor nesăbuiți aduc situația mai aproape de punctul în care aceasta va atinge "masa critică" și va exploda". Declarația a venit după mai bine de doi ani de bombardamente zilnice și atacuri cu rachete și drone.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News