Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Unii oficiali de la Washington au declarat Kievului că Statele Unite își mențin restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA împotriva teritoriului rusesc, pentru a nu perturba orice resetare viitoare a relaţiilor cu Moscova, a relatat Politico, citând oficiali anonimi din cadrul administrației Biden.

Cu toate acestea, un consilier ucrainean de rang înalt a mai declarat pentru Politico că există semne că Biden ar putea dori să facă „ceva important în legătură cu Ucraina” și, eventual, să ridice unele restricții înainte de alegeri.

Kievul a susținut mult timp că restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune îi sufocă efortul de a lupta cu forțele ruse, în timp ce Washingtonul a susținut că permiterea Ucrainei să lovească cu armele sale adânc în teritoriul rus ar putea fi un motiv de escaladare.

Ucraina a respins aceste argumente și a intensificat presiunile pentru ridicarea interdicției în ultimele săptămâni, după incursiunea de la Kursk din 6 august. Casa Albă nu și-a modificat poziția, în ciuda faptului că unii politicieni americani susțin solicitările Kievului.

Mike Pompeo, fost secretar de stat al SUA în administrația lui Donald Trump, a declarat că președintele american Joe Biden nu ar trebui să restricționeze Kievul, ci să trimită Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga, într-o postare publicată pe X la 24 august. El a adăugat că incursiunea din regiunea rusă Kursk arată că o „înfrângere ucraineană nu este inevitabilă”.

În iunie, SUA au permis Ucrainei să lovească ținte militare rusești chiar dincolo de graniță, dar au menținut interdicția de a ataca în interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune precum ATACMS.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că ocuparea de către Ucraina a orașului rus Sudzha, în apropiere de regiunea ucraineană Sumy, arată că nu există linii roșii atunci când vine vorba de escaladarea Rusiei. Ucraina a avansat aproximativ 35 de kilometri în regiunea rusă Kursk și până în prezent Moscova nu a escaladat războiul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tîkhîi, a declarat la 13 august că incursiunea urmărește să împiedice Moscova să trimită întăriri pe frontul din regiunea Donetsk. De asemenea, este menită să perturbe liniile logistice ruse și să oprească unele atacuri.

Tîkhîi a declarat că incursiunea ar fi „mai puțin necesară” dacă Kievului i s-ar permite să „utilizeze pe deplin (capacitățile sale) cu rază lungă de acțiune” împotriva Rusiei.

Pentagonul a declarat că Ucraina poate folosi arme americane în incursiune. Cu toate acestea, se pare că Regatul Unit nu a permis Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow furnizat anterior, menținându-și politica de a permite numai lovituri în interiorul teritoriului suveran ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel