Potrivit informațiilor celor de la Politico, sancțiunile ar împiedica țările membre UE să reexporte GNL rusesc, ceea ce ar putea priva Moscova de profituri semnificative. Ungaria a avertizat că va bloca orice sancțiuni care ar crește costurile energiei în Europa.
„Vom analiza pachetul, dar nu susținem nimic care ar putea avea un impact negativ asupra pieței gazelor din UE”, ar fi declarat Ungaria, miercurea trecută, în cadrul unei reuniunii de lucru de la Bruxelles, potrivit Politico. Amintim că miercurea trecută a avut loc reuniunea ministerială Consiliul Afaceri Externe, care a avut pe ordinea de zi situația din Ucraina. O zi mai târziu, pe 8 mai, ambasadorii statelor membre la UE au discutat în grupul Coreper pe marginea Planului privind susținerea Ucrainei.
Sancțiunile nu ar opri achizițiile UE de gaz rusesc și nici nu ar afecta direct interesele comerciale ale Budapestei. Ungaria este foarte dependentă de exporturile rusești și s-a opus de mult timp la noi sancțiuni energetice împotriva Moscovei. Aprobarea unor sancțiuni suplimentare necesită sprijinul tuturor statelor membre UE.
Cei mai mari importatori de GNL rusesc sunt Franța, Spania și Belgia, dar gazul continuă să fie reexportat în alte țări, precum Germania și Italia. Berlinul și Roma susțin însă sancțiunile, potrivit Politico. Ei ar trebui să împiedice Moscova să folosească veniturile din exporturile de gaze pentru a finanța războiul din Ucraina.
Nici după invazia rusă a Ucrainei, Ungaria nu a renunțat la gazul rusesc, ba chiar a încheiat noi acorduri cu Gazprom.
„Ungaria consideră că toate sancțiunile care afectează sectorul energetic sunt dăunătoare, întrucât limitează foarte mult competitivitatea europeană, duc la creșterea prețurilor și riscuri în aprovizionare”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ungariei, Máté Paczolay.
Budapesta continuă să insiste că securitatea energetică a Ungariei necesită transportul continuu de gaze, petrol și combustibil nuclear. „Nu are nimic de-a face cu preferințele politice”, a spus șeful diplomației maghiare, Péter Szijjártó.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News