Ungaria nucleară? Un scenariu greu de crezut, dar SUA modernizează infrastructura în Kecskemet unde avioane cu capacități nucleare ar putea ajunge

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 / US Army
F-35 / US Army

Statele Unite, sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, urmează să modernizeze Baza Aeriană Kecskemét, situată la aproximativ 80 de km de Budapesta, astfel încât să poată fi desfășurate acolo aeronave cu capabilități extinse.

Proiectul SUA ar trebui să fie un răspuns la amenințarea din ce în ce mai mare a Rusiei, iar ziarul britanic Telegraph notează că pregătirile pentru modernizare sunt deja într-un stadiu avansat și au fost deja demarate contracte publice.

„Avioanele de luptă și aeronavele de transport strategic urmează să fie trimise la Kecskemét ca parte a programului Inițiativa Europeană de Apărare”, arată publicația citată.

Anunțul online pentru proiect specifică faptul că lucrările sunt necesare pentru „acomodarea aeronavelor tactice de luptă (TFA) echivalente NATO și a aeronavelor de transport strategic”.

Modernizarea aeroportului este de așteptat să necesite 21 de milioane de dolari, iar avioanele care ar putea fi găzduite la Kecskemét, după modernizarea bazei, sunt F-15 EagleA-10 Warthog și C-5 Galaxy.

Totuși, modernizarea bazei (îmbunătățiri aduse pistei, hangarelor și a altor facilități) pentru a acomoda astfel de avioane nu înseamnă automat că baza va gestiona arme nucleare.

Dintre aeronavele menționate, doar F-15 (în versiunea F-15E Strike Eagle) are potențialul de a lansa arme nucleare, în cazul acestuia fiind vorba despre bomba nucleară tactică B61.

Militari americani, la baza aeriană Kecskemet, Ungaria, 10 mai 2024  (Foto: US Air Force, căpitanul Jacob Murray)

Kecskemét este situat la mai puțin de 90 de kilometri sud-est de Budapesta, iar aeronavele americane F-15 și F-16 au aterizat pe aeroportul local în trecut, ca parte a exercițiilor militare.

Potrivit rapoartelor recente ale structurilor de informații germane, citate și de DefenseRomania, Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare cu țările NATO până la sfârșitul deceniului.

Washingtonul a decis deja să desfășoare arme nucleare în Marea Britanie.

Aeroportul din Kecskemét este în prezent baza pentru avioanele Gripen aflate în dotarea Forțelor Aeriene ungare.

 

Baza aeriană Mihai Kogălniceanu din România, pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa

Avion de luptă Eurofighter Typhoon german, în România la Mihail Kogălniceanu. Photo credit: Comandantul Contingentului eAPS via Ambasada Germaniei în România

Baza Aeriană Mihai Kogălniceanu din România, ar urma să devină cea mai mare bază NATO din Europa, depășind Ramstein din Germania.

Întregul proiect de investiții pentru modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu se va întinde pe o perioadă de 20 de ani.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), proiectul are o valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA, iar finalizarea acesteia este estimată a avea loc în aproximativ 240 de luni de la aprobarea acestuia, care a avut loc în anul 2021. În final, suprafața bazei va fi de circa 2800 de hectare.

Comandor Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a confirmat că, până în 202, va fi finalizată noua pistă care va fi conectată cu vechea pistă.

”Vom continua cu bretele de rulaj, suprafețe de parcare, hangare și tot ce e necesar deservirii noii piste. Proiectul este de o amploare complexitate mare. În totalitatea lui proiectul urmează să fie implementat pe o perioadă de 20 de ani. În prezent am demarat lucrările la împrejmuire, urmează să le demarăm și la drumul de securitate perimetral, astfel că progresiv, pe măsură  ce fiecare element din contract e implementat să putem să îl și utilizăm”, a precizat comandatul Bazei 57 de la Mihail Kogălniceanu.

Baza  va găzdui în curând o escadrilă de avioane românești F-16, achiziționate recent din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper. În plus, un oraș militar este în curs de dezvoltare pentru a găzdui militari din cadrul forţelor terestre, aeriene și navale ale NATO din 32 de țări, potrivit BBC.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel