Așteptarea a fost îndelungată pentru Suedia și drumul său a fost împiedicat de diverse obstacole. Pe lângă negocierile dificile cu Turcia, finalizate cu un vot pozitiv în ianuarie, s-au adăugat întârzierile provocate de liderul naționalist ungar, Viktor Orban. Deși premierul Ungariei și-a exprimat acordul în principiu cu mult timp în urmă, el a cerut "respect" din partea autorităților suedeze, pe care le considera prea critice față de politica sa, înainte de a finaliza procesul.
În cele din urmă, situația s-a deblocat în ultimele săptămâni, iar vizita prim-ministrului suedez, Ulf Kristersson, vineri, a marcat epilogul unui "proces lung de reconstruire a încrederii", conform declarațiilor premierului Orban.
Votul în Parlamentul de la Budapesta, programat pentru luni în jurul orei 16:20 (15:20 GMT), se anunță a fi lipsit de surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deținută de coaliția de guvernământ. Opoziția va vota și ea favorabil, cu excepția formațiunii de extremă dreapta Patria Noastră.
Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită unanimitatea celor 31 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, este suspendat din mai 2022. Suedia și-a anunțat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, în același timp cu Finlanda, care a devenit membră NATO în aprilie 2023.
În timpul acestei perioade, Ungaria a invocat diferite pretexte. Unii experți au interpretat această abordare ca o strategie de șantaj a Budapestei pentru a obține concesii din partea UE și pentru a debloca miliarde de euro din fondurile înghețate în prezent. Alții au văzut în această atitudine un semn al apropierea premierului Viktor Orban de președintele rus Vladimir Putin și de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.
Cu toate acestea, conform analistului Mate Szalai, motivația lui Orban este alta: el prioritizează interesele naționale înaintea oricărui alt aspect. "A mers cât de departe a putut", oprindu-se la timp "pentru a nu crea probleme serioase comunității transatlantice", a declarat analistul ungar pentru AFP.
Într-un mod similar, a blocat ajutorul esențial pentru Ucraina timp de luni înainte de a ceda la începutul lunii februarie sub presiunea partenerilor săi din UE. Adoptând această strategie, Viktor Orban încearcă să demonstreze că țara sa, cu o populație de sub zece milioane de locuitori, contează și "nu trebuie subestimată", consideră cercetătorul de la Universitatea Ca' Foscari din Veneția. Chiar dacă nu obține "un rezultat tangibil în materie de politică externă", această atitudine de "confruntare" pe scena internațională îi servește "pentru a-și menține popularitatea acasă".
Încă patru avioane Gripen suedeze pentru Ungaria
Contractul semnat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.
Având în vedere poziția privilegiată pe care și-a construit-o Ungaria, de membru NATO si UE care și-a menținut și chiar întărit relațiile cu Rusia, s-ar fi spus că Budapesta nu are atât de multe motive să fie îngrijorată de securitatea națională și nu se va alinia curentului de majorare a bugetelor de apărare care traversează în prezent Europa de la un capăt la altul.
Acordul reprezintă de fapt un amendament la contractul existent între FMV și guvernul Ungariei, semnat inițial în decembrie 2001, care stabilea achiziția a 14 avioane de vânătoare Gripen C/D pentru Forțele Aeriene Ungare.
Astfel, recentul amendament al contractului, semnat de Ministerul Apărării din Ungaria și FMV pe 23 februarie 2024, permite extinderea flotei de Gripen a Ungariei la un total de 18 aeronave.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News