Referindu-se la aprovizionarea cu energie, Szijjártó a notat că Europa a supraviețuit aprovizionării cu energie doar datorită unei ierni blânde. Totuși, potrivit șefului diplomației ungare, problema va fi iarna viitoare, deoarece cererea de energie crește rapid, odată cu repornirea economiei chineze, iar ritmul de dezvoltare a infrastructurii energetice europene este foarte lent.
„Securitatea energetică a Ungariei necesită aprovizionare neîntreruptă cu gaz, petrol și combustibil nuclear. Acest lucru necesită o cooperare continuă ungaro-rusă în domeniul energiei. Aceasta nu este o chestiune de gust politic, ci de fizică”, a spus Szijjártó pe rețeaua de socializare.
Ministrul maghiar de externe a declarat că Ungaria nu va sprijini nicio propunere de la Bruxelles care să complice sau să facă imposibilă cooperarea Ungaria-Rusia în domeniul energiei nucleare. „Chiar și cei de la Bruxelles, au trebuit să admită că nu există securitate energetică fără energie nucleară”, a spus Szijjártó.
Șeful diplomației ungare a subliniat că este în interesul Ungariei să finalizeze cât mai repede următoarele două unități ale centralei nucleare de la Paks. Data inițială de finalizare în 2023 a fost amânată până în 2026
.Conform planurilor inițiale, 80% din proiectul în valoare de 12 miliarde de euro urmează să fie finanțat de băncile de stat rusești.
Statele Unite pregătesc sancțiuni împotriva Budapestei, susține un site ungar
Guvernul Statelor Unite planifică măsuri împotriva Ungariei, relatează 444.hu.
Potrivit site-ului, ar putea fi ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în 2014, când șase cetățeni maghiari au primit interdicție de intrare în SUA din cauza acuzațiilor de corupție.
Relațiile dintre guvernele SUA și Ungaria sunt foarte tensionate. Actualul ambasador al SUA la Budapesta, David Pressman, a criticat în repetate rânduri guvernul premierului Viktor Orbán pentru poziția sa față de războiul din Ucraina.
Ungaria nu oferă niciun ajutor militar Ucrainei, se limitează la ajutorul umanitar și acceptarea refugiaților. Orbán cere o încetare imediată a focului și discuții de pace, dar Rusia, care atacă Ucraina, nu este pregătită pentru asta și nici ucrainenii nu vor să facă acest lucru până când ocupanții se retrag de pe teritoriul lor.
Șeful guvernului ungar este de părere că dacă Trump ar fi fost încă președintele SUA, războiul din Ucraina nu ar fi început deloc.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News