„Motto-ul nostru implică o președinție activă, practică, speranța că împreună suntem mai puternici decât despărțiți și că împreună putem rămâne ceea ce suntem”, a declarat ministrul maghiar al afacerilor UE, Janos Bock, la o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat programul viitoarei preşedinţii.
Make Europe Great Again.????????
— Hungary in the EU (@HungaryintheEU) June 18, 2024
The official slogan of the Hungarian Presidency of the Council of the European Union. ???????????????? #HU24EU pic.twitter.com/Wl83QTO6SN
Alegerea acestui slogan este într-o evidentă asociere cu cel similar - Make America Great Again - folosit de echipa lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și confirmă existența unor puncte de vedere comune pe mai multe direcții de politică și securitate.
Lupta împotriva migrației ilegale este o prioritate
Ungaria a desemnat șapte priorități pentru viitoarea sa președinție a Consiliului UE. Printre acestea se numără combaterea migrației ilegale dublată de abordarea provocărilor demografice.
Lupta împotriva migranților ilegali în Europa necesită o cooperare eficientă între țările UE și țările cheie de origine și tranzit, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta. „Presiunea migrației este o povară uriașă pentru statele membre individuale, în special pentru cele de la frontierele externe ale UE”, a declarat acesta la o conferință de presă organizată online.
Sprijinul Ucrainei nu este o prioritate a Ungariei
Budapesta, în calitate de președinte al Consiliului UE, își propune să „echilibreze” procesele de extindere a UE pe fondul procedurilor accelerate de acordare a statutului de candidat „trioului” Ucraina, Republica Moldova și Georgia, și să intensifice acțiunile UE în acest domeniu în ceea ce privește Balcanii de Vest, a declarat reprezentantul permanent Balint Odor la un briefing la Bruxelles.
Astfel, în următoarele șase luni este planificată finalizarea cât mai multor capitole de negocieri cu țările candidate din această regiune.
Întrebat care este abordarea față de Rusia, care duce un război agresiv împotriva Ucrainei, precum și în sfera asistenței pentru Kiev, Odor a răspuns că Budapesta „va monitoriza îndeaproape evoluțiile și va include toate aspectele necesare pe agendă, dacă este necesar."
Însă sprijinul pentru Ucraina nu a fost însă introdus pe lista priorităților enumerate explicit de Ungaria, care mai include domenii precum competitivitatea Uniunii Europene, politica de coeziune și extindere a UE, politica agricolă și politica de apărare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News