Faptul că Ucraina se apără de doi ani și jumătate de agresiunea rusă reprezintă un act iresponsabil, potrivit șefului biroului premierului ungar și de consilierul acestuia, Balázs Orbán.
Politicianul spune că Ungaria nu ar alege să se apere militar în cazul unui atac al Rusiei, pentru că a învățat din revolta anticomunistă din 1956, când Occidentul nu a ajutat țara și revolta a fost înăbușită de trupele sovietice.
„Este evident că Zelenski și-a condus țara într-un război defensiv în care au murit mulți oameni și în care Ucraina a pierdut mult teritoriu”, a spus Orbán într-un interviu pentru serverul mandiner.hu.
„Este dreptul lor și o decizie suverană, ar fi putut să o facă, dar dacă ne-ar fi cerut opinia, nu i-am fi sfătuit să o facă pentru că în 1956 s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să fim atenți când vine vorba de viețile maghiare foarte prețioase”, a spus Orbán.
Cum manipulează oficialii unguri
Premierul Ungariei Viktor Orban, primit de președintele Rusiei Vladimir Putin. Photo source: Viktor Orban @OFFICIALFACEBOOK
De pe o poziție care se vrea neutră, oficialul ungar recită la perfecție tezele propagandei ruse și plasează toată vina asupra statului victimă agresiunii rusești.
Balasz Orban sugerează că Volodimir Zelenski va încheia acest război în condiții mult mai nefavorabile decât cele pe care le-ar fi putut obține la sfârșitul anului 2021. Singurul lucru pe care trebuia să-l facă atunci Zelenski era să accepte ultimatumul Rusiei.
Oficialul ungar transformă victimele în vinovați și omite total responsabilitatea Rusiei în declanșarea și continuarea războiului.
Trebuie subliniat încă o dată că invazia rusă nu a fost provocată de acțiunile defensive ale Ucrainei sau ale NATO, ci de ambițiile expansioniste ale Rusiei. Această inversare a responsabilității este o manipulare a faptelor.
Orban mai face o declarație scandaloasă, perpetuată constant de trompetele Kremlinului (”Toate victimele războiului vor fi murit în zadar pentru că Ucraina a respins soluții mai bune la masa negocierilor”) și creează falsa impresie că războiul putea fi evitat doar prin cedarea Ucrainei la pretențiile Rusiei.
E cât se poate de clar că astfel de concesii nu ar fi asigurat pacea pe termen lung, ci ar fi încurajat alte acte de agresiune. Cel mai bun exemplu este că, după anexarea Crimeei, Putin a vrut și cele două regiuni din Donbas - Donețk și Luhansk - după care Rusia a mai anexat încă două regiuni ucrainene - Zaporijia și Herson.
Reacții dure din partea opoziției ungare
Péter Magyar, șeful partidului de opoziție, a considerat că vorbele lui Orbán sunt scandaloase și i-a cerut să demisioneze înainte de aniversarea revoluției anticomuniste din 1956.
Fostul premier și președinte al Coaliției Democrate de opoziție Ferenc Gyurcsány a declarat pe Facebook că cuvintele lui Orbán înseamnă că Ungaria se va preda rușilor fără nicio rezistență. „Cine nu vrea să-și apere propria țară este un trădător”, a spus Gyurcsány.
Potrivit președintelui grupului parlamentar de opoziție Momentum, Dávid Bedo, a precizat că este nevoie de a lupta pentru libertatea națiunii, chiar dacă această luptă pare fără speranță. „Nu este necesar să te supui agresorului, ci să îi opunem. De aceea sunt mândru de vechii mei părinți care au luptat pentru libertatea Ungariei în 1956”, a spus Bedő, adăugând că Ungaria știe exact ce înseamnă să fii un stat agresor neajutorat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News