”Europa trebuie împiedicată să se cufunde în război”. Orban dă un nou atac la construcția europeană cu Marșul Păcii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Camuflaj pentru propaganda pro-Moscova? Zeci de mii de oameni au venit la evenimentul Fidesz intitulat Marșul Păcii.

Ca să nu uităm contextul.

Orban este singurul lider al UE care menține legături strânse cu Moscova chiar și după invadarea Ucrainei de către trupele ruse - relațiile bilaterale pe sectorul nuclear și importurile de gaze sunt la capacitate maximă.

Pe de altă parte, Ungaria refuză să ofere ajutor militar Ucrainei și încearcă să nu participe la planul pe termen lung al NATO de a acorda ajutor Ucrainei.

În același timp, Orban se comportă ca un adevărat cal troian și sapă la temelia fragilă a solidarități europene - NATO este mai aproape de război cu Rusia, cu fiecare săptămână ce trece, spun oficialii ungari.

 

Orban - Pace!

Zeci de mii de ungari - scandând „Ungaria” și ținând pancarte pe care erau scrise apeluri la pace - au mărșăluit sâmbătă prin centrul Budapestei în sprijinul partidului de guvernământ Fidesz și premierului Viktor Orban înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare. La evenimentul numit Marșul pentru pace, Orban a cerut alegătorilor să voteze pentru candidații care luptă pentru pace.

Guvernul Orban este un calul troian al Rusiei în Europa, nu e nicio îndoială. Similar cu tactica organizațiilor mafiote, Moscova folosește ”oameni de bine”, actori neutri, care să convingă victimele (în acest caz, cetățenii Europei) că nu e în avantajul lor să se mai împotrivească agresiunii rusești.

„Suntem cea mai mare forță de menținere a păcii, cea mai mare forță de menținere a păcii din Europa”, a spus premierul. „Europa trebuie împiedicată să se cufunde în război, în propria sa distrugere. Europa se pregătește de război astăzi”, a adăugat el.

Nimic despre Rusia, în schimb...

Cu toate acestea, populația Ungariei nu este atât de anti-Europa, pe cât vrea Orban să lase impresia.

Așa cum releva o analiză de luna trecută a Globsec (un think-tank european care, anul trecut, a evaluat corect virajul Slovaciei în direcția pro-rusă), majoritatea populației este atașată valorilor europene, contrar declarațiilor politicianiste ale lui Orban.

Astfel, populația din Ungaria:

  • sprijină masiv proiectul european (86%), mai mult chiar decât în cazul României (83%);

  • consideră că țara lor are o poziție mai importantă după aderarea la UE (61%), o percepție similară cu cea a României (65%);

  • cred că Ungaria nu este condusă de la Bruxelles (doar 39% cred că UE dictează, în timp ce 71% dintre români cred acest lucru. 

 

Agresiunea rusă nu se vede la fel de la Budapesta

 

Kievul, care a rezistat invaziei masive a trupelor ruse din februarie 2022, a declarat în repetate rânduri că condiția pentru încetarea focului este restabilirea Ucrainei în granițele inițiale din 1991, inclusiv a peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Rusia, care a lansat cel mai mare conflict terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial prin invadarea Ucrainei, refuză să renunțe la teritoriile ocupate.

Reuters a raportat săptămâna trecută, citând surse din Moscova, că președintele rus Vladimir Putin este gata să înceteze luptele în Ucraina dacă un acord de încetare a focului va menține granițele dintre Rusia și Ucraina pe linia actuală de contact. Practic, liderul de la Kremlin vrea să creeze un mega-conflict înghețat în regiunea Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel