Iron Dome este cel mai dorit sistem de apărare antiaeriană, dar nu este de vânzare. După România, Ungaria se înscrie şi ea pe lista doritorilor

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Iron Dome / Ministerul Israelian al Apararii
Iron Dome / Ministerul Israelian al Apararii

La 16 noiembrie, președintele Republicii Ungare, Katalin Novák, și ministrul apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, au efectuat o vizita odiciala in Israel unde le-a fost prezentat sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome, relatează Hungary Today. 

Ministrul Szalay-Bobrovniczky a declarat că, printre altele, le-a fost prezentat sistemul de apărare aeriană pe care Ungaria ar trebui să-l ia în considerare, având în vedere incidentul cu rachete din Polonia, din 15 noiembrie.

De precizat că, un fapt mai puțin cunoscut, ministerul ungar al Apărării a comandat anterior mai multe sisteme radar israeliene ELTA, care sunt o componentă cheie a sistemului de apărare aeriană Iron Dome, relatează Hungary Today, care mai informează că lansatoarele de rachete care vor fi conectate la aceste radare nu vor fi de concepție israeliană.

În schimb, Ungaria a achiziționat în acest scop sistemul norvegiano-american NASAMS, precum și rachetele propriu-zise, adică AMRAAM. Într-o etapă ulterioară, rachetele Meteor, mai avansate și dezvoltate în Europa, ar putea fi şi ele achiziţionate, presupune Hungary Today.

În 2020, Kongsberg și Raytheon Missiles & Defense au primit din partea Ungariei un contract în valoare de 410 milioane de euro pentru sistemul avansat de rachete sol-aer, cunoscut și sub numele de NASAMS. Astfel, Ungaria a devenit a șasea națiune NATO și a 12-a țară din lume care achiziționează NASAMS, un sistem cu rază medie de acțiune gândit să intercepteze mai multe tipuri de ameninţării aeriene.

Alegerea NASAMS, permite Ungariei să profite de linia de producție activă - asigurând o livrare rapidă și prețuri competitive pentru Forțele Armate Ungare. Programul permite o cooperare industrială pe termen lung între industriile maghiară și norvegiană.

În luna septembrie, presa din Israel a scris că România ar putea fi prima țară europeană care cumpără Iron Dome. Ministrul român al Apărării de la acea vreme, Vasile Dîncu, preciza că s-a discutat cu partea israeliană despre Iron Dome, dar subiectul a rămas la nivel de discuție, precizând că e o astfel de achiziție are în spate un proces complex, care implică și SUA.

Nu doar că vânzarea Iron Dome, un sistem dezvoltat de israelieni împreună cu SUA, ar necesita acordul americanilor, ci mai ales pentru că Israelul, din motive de securitate, nu vinde sistemul. 

De asemenea informații cu privire la achiziția sistemului Iron Dome de către România au apărut încă din 2018. Atunci, Balkan Insight a publicat un material cu privire la această posibilă tranzacție, care, desigur, nu s-a concretizat.

Revenind la Iron Dome, precizăm că vânzarea acestui sistem dezvoltat de israelieni împreună cu SUA, ar necesita acordul americanilor. Procesul e dificil ci mai ales pentru că Israelul, din motive de securitate, nu vinde momentan nimănui acest sistem în configuraţia sa originală. SUA este singura ţară care a achiziţionat două baterii ale sistemului Iron Dome, dar Israelul a refuzat să-i dea ''codul sursă'' al acestuia - un element foarte important pe Iron Dome să fie interoperabil cu alte sisteme de rachete antiaeriene ale armatei SUA.

Ucraina a tot cerut insistent în ultima perioadă că să-i fie oferite sisteme Iron Dome. Dar, recent, Ministrul israelian al apărării în exerciţiu, Benny Gantz, a declarat că Israelul nu dispune de capacităţile de producţie necesare pentru a furniza Ucrainei mult-doritele sisteme de apărare antiaeriană Iron Dome. 

,,Este clar că şi dacă am decide să ne schimbăm politica ar fi imposibil să ne golim rezervele de sisteme de apărare aeriană", a spus recent Benny Gantz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel