Ungaria e interesată de gazul azer și cumpără o participație la un zăcământ uriaș din Marea Caspică

Ungaria și Azerbaidjan au semnat un acord în baza căruia Budapesta va cumpăra o participație la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume. Acest lucru a fost anunțat de ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, miercuri, la Baku, a informat agenția MTI.

Potrivit lui Szijjártó, acordul va deschide o nouă dimensiune a securității energetice a Ungariei și va ajuta țara să avanseze mult mai sus pe piața mondială a energiei. El a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă cu șeful diplomației din Azerbaidjan, Ceyhun Bayramov.

Se preconizează că zăcământul Shah Deniz Caspian va furniza aproape 30 de miliarde de metri cubi de gaz anual, iar o parte semnificativă din acesta este exportată în Europa, a arătat Peter Szijjarto.

„Practic vorbind, vom avea propria noastră resursă pentru a acoperi o mare parte a cererii noastre”, a spus ministrul ungar, care a spus că această mișcare va proteja țara de fluctuațiile mari de preț și de incertitudinile de pe piața energiei.

Ungaria a cumpărat pentru prima dată în acest an 50 de milioane de metri cubi de gaz din Azerbaidjan, iar luna viitoare Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România ar trebui să formeze un joint venture pentru a importa gaz și petrol din regiunea Mării Caspice în Europa Centrală, a adăugat el.

 

Slovacia vrea să importe gaze din Azerbaidjan 

 

Potrivit ministrului, compania ungară MOL a investit aproximativ două miliarde de dolari în Azerbaidjan, devenind al treilea mare coproprietar al zăcămintelor de gaze submarine din Azerbaidjan.

MOL a extras acolo cinci milioane de barili de petrol anul trecut, ceea ce a reprezentat 15 la sută din producția totală a grupului MOL. Acum negociază cu un partener din Azerbaidjan condițiile pentru furnizarea gazului natural lichefiat.

Szijjarto a lăudat cooperarea cu Azerbaidjan, amintind că Budapesta a primit multe critici din partea partenerilor europeni după ce a început cooperarea strategică cu Baku în 2010. Potrivit ministrului, aceiași parteneri au început să considere Azerbaidjanul o țară importantă abia după ce a crescut semnificativ producția de gaze.

În prezent, fără Azerbaidjan, Europa nu este capabilă să răspundă cererii într-un mod durabil, a declarat el. El a promis că Ungaria va depune toate eforturile pentru a consolida stabilitatea în regiune în timpul președinției sale de șase luni a Uniunii Europene, pe care o va prelua la 1 iulie.

Ne vom asigura că UE face pași echilibrați și nu atenuează flăcările care altfel ar putea izbucni, a spus el, referindu-se la conflictele dintre Baku și Erevan. El a adăugat că Ungaria a cerut UE să furnizeze Azerbaidjanului aceeași sumă pe care a dat-o Armeniei pentru îndepărtarea minelor, adică zece milioane de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel