Ungaria devine o problemă serioasă. Budapesta blochează un nou ajutor militar pentru Ucraina până când nu se deblochează livrarea de petrol rusesc

Darius Muresan |
Data publicării:

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, și-a exprimat marți indiferența față de decizia șefului diplomației europene, Josep Borrell, de a muta reuniunile ministeriale informale ale președinției ungare a Consiliului UE de la Budapesta la Bruxelles. Această decizie vine ca reacție la vizita premierului ungar, Viktor Orban, la Moscova fără mandat din partea UE. În schimb, Ungaria va bloca următoarea tranșă de finanțare a ajutorului militar pentru Ucraina din "Facilitatea Europeană pentru Pace" până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria și Slovacia, relatează Agerpres, care citează Reuters.

„Indiferent dacă reuniunile ministeriale europene au loc la Budapesta sau Bruxelles, pentru mine a fost același lucru de la început și la fel este și acum”, a declarat Szijjarto.

Luni, după o reuniune a miniștrilor europeni de externe, Borrell a anunțat că a decis ca reuniunea informală a acestora, programată pentru sfârșitul lunii august la Budapesta, să se desfășoare la Bruxelles. „Trebuie să transmitem un semnal, chiar dacă este doar unul simbolic”, a explicat el, referindu-se la vizitele lui Orban la Moscova și Beijing, urmate de o întâlnire în SUA cu Donald Trump, parte dintr-o „misiune de pace” personală legată de războiul din Ucraina, care a iritat Bruxellesul și mai mulți lideri europeni.

La începutul lunii iulie, Viktor Orban a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Trei zile mai târziu, a mers la Moscova pentru o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, apoi la Beijing. Această inițiativă a fost condamnată de unii lideri europeni, care consideră că Orban nu ar fi trebuit să acționeze fără un mandat din partea UE, având în vedere că Ungaria deține președinția Consiliului UE. Orban a susținut că demersul său a fost unul personal și nu reprezintă poziția blocului comunitar.

 

Ungaria va bloca orice nou transfer de fonduri către Ucraina și cere deblocarea livrărilor de petrol rus

 

După turneul lui Orban, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut boicotarea reuniunilor președinției ungare a Consiliului UE și a anulat, pentru prima dată în istoria UE, vizita tradițională a Comisiei Europene la începutul președinției semestriale a Consiliului UE.

Pe de altă parte, marți, ministrul ungar de externe a anunțat că Ungaria va bloca orice nou transfer de fonduri către Kiev din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF) până când Ucraina va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil prin conductele ucrainene către Ungaria și Slovacia. Livrările au fost oprite de Kiev după ce Lukoil a fost inclusă pe lista de sancțiuni ucrainene legate de invazia rusă.

„Vom continua să blocăm plățile din Facilitatea Europeană pentru Pace până când Ucraina rezolvă chestiunea Lukoil”, a precizat Szijjarto. Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF) este un fond extrabugetar constituit din contribuțiile statelor UE, folosit în principal pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

Ungaria și Slovacia au cerut luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina pentru a debloca tranzitul petrolului exportat de Lukoil prin conductele care tranzitează teritoriul ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel