Publicitate
UE, care îşi propune să sprijine Marea Britanie şi Statele Unite în susţinerea drepturilor omului în Hong Kong, ar fi trebuit să adopte prima sa declaraţie luni, la o reuniune a miniştrilor de externe europeni, dar nu a reuşit să obţină acordul necesar din partea tuturor celor 27 de state membre.
"Argumentul Ungariei a fost că UE are deja prea multe probleme cu China", a declarat un înalt diplomat al UE pentru Reuters. Un al doilea diplomat a confirmat blocajul şi poziţia Ungariei. Un oficial european a anunţat că declaraţia a fost retrasă din procesul de aprobare al UE.
China şi UE au impus la 22 martie sancţiuni după legea talionului în urma acuzaţiilor Occidentului privind abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang.
Budapesta a sprijinit cu reticenţă sancţiunile UE luna trecută, numindu-le "inutile" şi l-a primit pe ministrul chinez al apărării într-o vizită oficială la câteva zile după decizia Bruxellesului de instituire a sancţiunilor.
Ungaria, un important beneficiar al investițiilor Chinei
Ungaria este un beneficiar important al investiţiilor chineze. În trecut, atât Ungaria, cât şi Grecia, unde compania COSCO Shipping din China deţine un pachet majoritar de acţiuni în cel mai mare port al Greciei, au blocat declaraţiile UE asupra Chinei.
Principalul reprezentant al Beijingului în Hong Kong a avertizat puterile străine în această săptămână că vor primi o lecţie dacă vor încerca să intervină în gestionarea de către China a hub-ului financiar global, pe măsură ce tensiunile au escaladat între China şi guvernele occidentale.
Occidentul afirmă că noua lege a securităţii din Hong Kong încalcă o promisiune de a menţine un grad înalt de autonomie pentru oraş de la revenirea sa în 1997 sub conducerea chineză. Susţinătorii Chinei afirmă că legea a restabilit ordinea în urma protestelor de masă antiguvernamentale şi anti-China din 2019.
Impasul este ultima lovitură dată credibilităţii UE ca apărător al drepturilor omului şi care inspiră ţările să-i urmeze exemplul prin scoaterea în afara legii a pedepsei cu moartea şi libertăţile pentru presă, a declarat unul dintre diplomaţi.
De asemenea, el subliniază provocarea UE în echilibrarea legăturilor de afaceri cu China, al doilea cel mai mare partener comercial al acesteia, şi capacitatea de a se exprima împotriva represiunilor guvernului chinez în Hong Kong, a avocaţilor pentru drepturile omului începând din 2015 şi asupra musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News