Împrumutul, acordat de China Development Bank, Export-Import Bank of China și sucursala maghiară a Bank of China, trebuie rambursat în termen de trei ani.
Budapesta însăși nu a anunțat acordul. Acesta a fost raportat pentru prima dată joi de publicația de afaceri maghiară Portfolio, apoi confirmat de agenția guvernamentală.
Potrivit unei analize a Politico, preluată și de DC News, împrumutul considerabil vine în contextul în care Budapesta își întărește legăturile cu Beijingul. Companii chinezești, precum producătorul de automobile electrice BYD sau gigantul tehnologic Huawei, au investit până în prezent un total de aproximativ 16 miliarde de euro în Ungaria, potrivit ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó.
Pentru ce a împrumutat Ungaria bani chinezești? Infrastructură și energie
„Acordul de împrumut permite finanțarea investițiilor în infrastructură și în sectorul energetic, printre altele. Tranzacția menține raportul datorie publică/PIB în limita plafonului de 28,9%”, a declarat agenția guvernamentală pentru Portfolio joi dimineață, după ce publicația a relatat pentru prima dată despre împrumut.
În luna mai, Szijjártó a anunțat, de asemenea, o serie de proiecte de infrastructură comune cu China, inclusiv o cale ferată de mare viteză până la aeroportul din Budapesta, o linie de cale ferată de marfă în jurul capitalei ungare, conducte de petrol între Ungaria și Serbia și cooperare în domeniul nuclear.
„Am dezvoltat un grad ridicat de încredere reciprocă politică. Relația noastră bilaterală este cea mai bună din istorie și s-a îmbarcat într-o călătorie de aur”, a declarat președintele chinez Xi Jinping înainte de vizita sa la Budapesta în mai. Câteva săptămâni mai târziu, premierul Viktor Orbán a vizitat capitala chineză.
Datorie publică record a Ungariei
Cu o datorie publică record de 140 de miliarde de euro (73,5 % din PIB) și un deficit bugetar de 6,7 % din PIB, Budapesta are nevoie disperată de bani. Budapesta așteaptă încă miliarde de euro din fondurile UE.
Noul împrumut chinez este cel mai mare din datoria de stat, al doilea fiind tot un împrumut de la China Eximbank pentru proiectul de cale ferată Budapesta-Belgrad în valoare de 917 milioane de dolari.
Deși publicația Portofolo a menționat că rata dobânzii este variabilă, Guvernul nu a dezvăluit mai multe detalii cu privire la rata dobânzii, calendarul de rambursare sau alte detalii.
Lovitură pentru Budapesta. Mutarea făcută de Comisia Europeană
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a anunțat că următoarele reuniuni ale miniştrilor europeni de Externe vor avea loc la Bruxelles în loc de Budapesta.
Decizia a fost luată deşi miniştrii europeni de Externe s-au arătat mai degrabă precauţi faţă de ideea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de boicotare a reuniunilor informale găzduite la Budapesta de preşedinţia ungară a Consiliului UE, în urma ”misiunii de pace” pentru oprirea războiului din Ucraina a premierului ungar Viktor Orban care a iritat Bruxellesul şi mai mulţi lideri europeni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News