România, unul dintre statele membre NATO care încă nu și-au îndeplinit promisiunile de a accelera furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Foto ilustrativ. Lansator Patriot / US Navy
Foto ilustrativ. Lansator Patriot / US Navy

O serie de state membre NATO aliate Ucrainei nu își respectă promisiunile de a accelera livrarea de sisteme de apărare aeriană și alte echipamente militare pentru că acesta să se poată proteja împotriva ofensivei militare a Rusiei. Bloomberg a relatat acest lucru într-un articol publicat pe 20 august, citând persoane familiarizate cu subiectul.

Potrivit ziarului, mai multe state membre NATO nu și-au îndeplinit încă angajamentele pe care și le-au reafirmat la summitul alianței de la Washington de luna trecută, au declarat aceste persoane sub rezerva anonimatului. Potrivit acestora, aceste angajamente includ promisiuni de a trimite cel puțin cinci sisteme suplimentare cu rază lungă de acțiune.

În timp ce Rusia își continuă expansiunea militară, sprijinul oferit de aliați Ucrainei rămâne inegal, a declarat un oficial, adăugând că în timp ce Rusia își continuă expansiunea militară. Un altul a declarat că unii aliați rămân în urmă în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare pentru forțele militare ucrainene, ceea ce afectează capacitățile de apărare ale țării.

Ucraina este supusă unei presiuni suplimentare pe măsură ce se apropie de cea de-a treia iarnă în care se află în război, cu perioade de întrerupere a alimentării cu energie electrică cauzate de infrastructura energetică distrusă de atacurile rusești.

La 17 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la aliați să accelereze livrările de ajutoare către Ucraina, în contextul în care forțele armate ucrainene au lansat luna aceasta o ofensivă surpriză pe teritoriul rus.

„Nu există sărbători în război. Avem nevoie de decizii și de logistică în timp util pentru pachetele de ajutoare anunțate. Fac apel în special la Statele Unite, Marea Britanie și Franța”, a declarat Zelenski.

Ucraina a apelat din ce în ce mai mult la aliații săi pentru a-și consolida scutul aerian, pe fondul atacurilor aeriene rusești neîncetate împotriva zonelor locuite și a infrastructurii critice, care se așteaptă să se intensifice pe măsură ce se apropie iarna.

Angajamentul NATO privind apărarea aeriană, care include angajamentele deja luate, a fost un element central al sprijinului aliat la summitul din iulie. Președintele american Joe Biden l-a numit „istoric”.

Statele Unite, Germania și România urmau să trimită câte un sistem Patriot, iar al patrulea urma să fie furnizat cu componente din mai multe țări. Italia a promis să trimită Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană SAMP-T.

La summitul NATO de luna trecută, s-a anunțat că SUA, Germania și România vor furniza „rapid” Ucrainei baterii Patriot suplimentare, în timp ce Țările de Jos vor furniza componente pentru funcționarea unei alte baterii Patriot.

Niciuna nu a fost încă livrată, ultimul sistem Patriot sosit în Ucraina provenind din Germania cu câteva zile înainte de începerea summitului.

De asemenea, Berlinul a declarat săptămâna aceasta că a furnizat Ucrainei un nou sistem IRIS-T cu rază scurtă de acțiune și că va furniza alte patru sisteme de diferite raze de acțiune până la sfârșitul anului. Spania a declarat că va furniza Ucrainei o altă baterie de apărare aeriană Hawk în septembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel