România, aproape de momentul Abrams. Modernele tancuri americane vor fi dislocate în estul României. Achiziția următorului lot de tancuri ar putea începe în 2025

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Coloana vertebrală a Forțelor terestre ale Armatei României o reprezintă tancurile TR-85 și versiunea sa modernizată, Bizonul, precum și bătrânul tanc T-55.

Așa cum remarca unul de comandanții structurilor de tancuri din Armata României, în zilele noastre ”tancul nu mai acționează singur, este sprijinit de unități de artilerie sau aviație, pentru ca tancul să supraviețuiască pe câmpul de luptă”.

După venirea celor 54 de tancuri Abrams, Forțele Armate române vor dispune și de blindate care să poată lupta în războiul modern, care presupune o coordonare între unitățile de aviație, artilerie și de tancuri.

Până atunci, după cum preciza și DefenseRomania, Armata trebuie să se descurce cu cinci batalioane de tancuri fabricate în perioada sovietică sau având cu rădăcini adânci în tehnologia acelor ani. Practic, România se poate baza pe aproximativ 160 de tancuri T-55 și încă aproximativ 100 de blindate T-85, acestea din urmă fiind modernizate de-a lungul timpului.

Este vorba de trei batalioane de tancuri T-55, încă un batalion de tancuri modernizate TR-85 și un alt batalion de tancuri românești TR-85M1 ”Bizonul”. 

Modernizarea Forțelor de blindate era, astfel, mai mult decât necesară. 

La acest moment, există un contract semnat pentru achiziția a 54 de tancuri Abrams care vor înzestra Armata la nivel de batalion. Cele 54 de tancuri Abrams vor fi în versiunea Abrams M1A2 SEPv3, cea mai modernă a Abrams.

Tancurile achiziționate vor fi de tip ”în uz” iar pe lângă ele contractul mai prevede și achiziția a 12 derivate pe șasiu de tanc, precum și muniţia şi stimulatoarele de instruire. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 1.07 miliarde de dolari iar livrările vor începe din 2026.

 

Dar unde vor fi dislocate tancurile Abrams?

Transport feroviar de tancuri americane Abrams, foto: U.S. Army

Potrivit, generalului de brigadă Gabriel Turculeț, Batalionul tancuri Abrams va ajunge în estul României, în dotarea Batalionului 284 Tancuri. ”Există certitudinea contractului semnat pentru noile tancuri Abrams care vor intra în dotarea Batalionului 284 Tancuri de la Galați”.

De asemenea, MApN încearcă să inițieze, de anul viitor, procedura de achiziție privind înlocuirea tehnicii de luptă pentru restul de 4 batalioane. Practic, vor fi achiziționate încă cel pușin 210 tancuri moderne.

”Avem speranțe că, începând de anul viitor vom demara procedurile pentru achiziția de tancuri de nouă generație pentru toate batalioanele de tancuri din Armata României”, a precizat generalul Turculeț, într-un interviu acordat RRA, pentru emisiunea ”Jurnal Militar”.

Procesul de înzestrare va fi unul de durată. De altfel, România nu a decis încă nici ce tip de tanc va achiziționa pentru etapa a doua.

Amintim că Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, anunța anul trecut că planurile vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.

Trebuie remarcat că recent în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul coreean de luptă principal (MBT) K2 Black Panther.

 

Gepardul, pus la treabă în Dobrogea 

Dacă tot suntem la capitolul blindate, amintim exercițiile militarilor români cu sistemele de luptă antiaeriană Gepard - montate pe șasiul tancului Leopard 1.

Astfel, în această săptămână, Detașamentul de Apărare Antiaeriană rotația a XVI-a, generat de structura de apărare antiaeriană din Murfatlar, subordonată Brigăzii 9 Mecanizată "Mărășești", a executat un exercițiu tactic de antrenament în teren în vederea pregătirii pentru misiune.

Primul exercițiu tactic de antrenament în teren al Geparzilor dobrogeni, fiind primul exercițiu întrunit după rotația contingentului american.

Militarii dobrogeni vor participa în cadrul Grupului de Luptă din Polonia, pentru asigurarea prezenței înaintate consolidate, în flancul Nord-Estic al alianței NATO, alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel